MediaTek se sprema za lansiranje telefon-satelit komunikacionog sistema

MediaTek je spreman da demonstrira svoju novu tehnologiju koja može da postavi dvosmernu satelitsku komunikaciju na pametne telefone na ovogodišnjem Mobile World Congress-u, koji će se održati od 27. februara do 2. marta. Proizvođač će na događaju predstaviti dva satelitska pametna telefona, the defy 2 i CAT S75, kao i Bluetooth dodatak koji dolazi opremljen MediaTek-ovim čipom.

MediaTek se sprema za lansiranje telefon-satelit komunikacionog sistema

Motorola defy 2 pametni telefon stiže u toku godine

Kompanija uvodi samostalni čipset koji se može dodati na bilo koji 4G ili 5G telefon. Koristi Non-Terrestrial Network standard umesto vlasničkih tehnologija kao što su Qualcomm-ove i Apple-ove, što znači da se može koristiti sa bilo kojom mrežom koja je u skladu sa standardom. MediaTek se udružio sa kompanijom Bullitt kako bi koristio uslugu Satellite Connect i omogućio funkciju satelitske razmene poruka.

Druga razlika je u tome što se MediaTek-ovi čipovi povezuju sa satelitima geosinhrone ekvatorijalne orbite umesto sa satelitima u niskoj orbiti Zemlje. Proizvođač čipova kaže da njegova tehnologija omogućava ne samo hitne SOS tekstove, već i punu dvosmernu razmenu poruka. To znači da zapravo može da prima poruke poslate preko satelitske veze, a ne samo da ih šalje. Motorola defy 2 pametni telefon i defy Bluetooth dodatak biće pušteni u prodaju u drugom kvartalu ove godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: