BIZIT plus

MediGroup: Veštačka inteligencija u medicini postaje sve važnija

Specijalisti radiologije je potrebno nekoliko sati za analizu hiljadu snimaka, a veštačkoj inteligenciji 10 sekundi.

PCPress.rs Image

Preciznost i brzina su ključni faktori u dijagnostici i lečenju i zato veštačka inteligencija postaje dragocen saveznik medicinskih radnika. Ipak, preterano oslanjanje na pametne programe sa sobom nosi i određene rizike. O prednostima i rizicima korišćenja veštačke inteligencije, ali i najsavremenijoj medicinskoj opremi u oblasti radiologije, govori prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije i subspecijalista interventne radiologije.

Lekari provode sate analizirajući medicinske snimke i postavljajući dijagnoze s visokom preciznošću, ističe profesor Šaranović, a veštačka inteligencija postaje sve važniji alat koji omogućava numerički precizno određivanje dijagnoza putem matematičkih algoritama.

„Simbioza između ljudske ekspertize i veštačke inteligencije stvara sinergiju koja ne samo što unapređuje dijagnostičku preciznost već i optimizuje celokupan zdravstveni pristup. Zaključak do kojeg je došla AI treba da bude samo predlog, a na doktoru je da kroz posvećen i savestan pristup pogleda načinjene snimke i izveštaj veštačke inteligencije i donese svoj zaključak. Ipak, lekar je onaj koji stavlja svoj konačni potpis”, ističe prof. dr Šaranović i dodaje da su pravno-etički aspekat i pouzdanost dva potencijalna rizika korišćenja AI, jer se svi programi za veštačku inteligenciju neprestano usavršavaju.

PCPress.rs Image
prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije i subspecijalista interventne radiologije

Ipak, veštačka inteligencija skraćuje proces zaključivanja, jer lekaru treba nekoliko sati da analizira oko 1000 skener snimaka, a veštačkoj inteligenciji je za to potrebno 10 sekundi. Pametne mašine mnogo brže obrađuju podatke koji su im dati.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

„Mi primenjujemo veštačku inteligenciju u MediGroup sistemu, ali je pametno koristimo i nadgledamo. Pored toga, u svakom izveštaju, gde je to slučaj, napišemo da je u analizi i zaključivanju korišćen određeni program. U našoj zemlji smo je jedini primenjivali tokom pandemije korona virusa, prilikom skenera pluća, kada nam je pomagala da uočimo preciznu evaluaciju stadijuma, odnosno procenta zahvaćenosti pluća. Ovaj izraelsko-američki program, koji se koristio i u zapadnoj Evropi i u SAD, bio nam je od izuzetne važnosti, zato što se lečenje razlikuje u različitim stadijumima, a on nam je pomogao da dobijemo najveću preciznost”, dodaje dr Šaranović.

Uz ekskluzivno korišćenje veštačke inteligencije tokom pandemije korona virusa, MediGroup postavlja standarde i u primeni najsavremenije medicinske opreme. Posebno se ističe upotreba multiparametrijskog imaginga prostate sa spektroskopijom, realizovana kroz magnet jačine 3 Tesle. Ovaj magnet opremljen najmodernijim softverima, uključujući i one za veštačku inteligenciju, predstavlja tehnološki vrhunac u dijagnostičkom pristupu.

Ovaj privatni zdravstveni sistem takođe koristi najnovije ultrazvučne aparate, čiji programi za veštačku inteligenciju integrišu slikovne podatke iz magnetne rezonance i ultrazvuka. To omogućava ne samo funkcionalna ispitivanja već i ciljane biopsije, pružajući kompleksan uvid u pacijentovo zdravstveno stanje. Dodatno, 128-slajsni CT skener, sa svojom sposobnošću smanjenja doze zračenja, predstavlja još jedan primer napora MediGroup sistema u obezbeđivanju najviših standarda bezbednosti i kvaliteta u dijagnostici.

Pročitajte i:  Midjourney i navodno prikupljanje podataka 

medigroup.rs

Facebook komentari: