MeeGo će pokretati kola?

PCPress.rs ImageNajava Linux fondacije ne znači da je MeeGo OS zamena za benzin, ali predstavlja značajan korak za širenje Linuxa. Naime, 23. jula je ozvaničeno da je asocijacija GENIVI odabrala MeeGo OS za osnovu svog sistema za kola. GENIVI je neprofitna organizacija koja se bavi razvojem IVI (In-Vehicle Infotainment) sistema otvorenog koda, a trenutno okuplja imena ko što su BMW, GM, Peugeot Citroen, Renault i Hyundai.

Ova odluka znači da će MeeGO biti deo sledećeg IVI izdanja Apollo, odnosno da će na ovom operativnom sistemu (koji zajednički razvijaju Intel i Nokia) biti zasnovana rešenja za pristup internetu i multimediji u kolima, te sistem za navigaciju. Pritom MeeGo ne daje samo operativni sistem, već i celu GNU/Linux osnovu, kao i vizuelno bogat korisnički interfejs, što programeri mogu iskoristiti za prilagođavanje sopstvenih aplikacija upotrebi u vozilima.

Prvo MeeGo izdanje je već dostupno, a planira se objavljivanje novih verzija svakih šest meseci. O prvim kolima s GENIVI Apollo rešenjem još nema reči, ali neke procene su da ćemo prve modele videti za oko 2 godine.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

Izvor: Computerworld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,