Top50 2023

Meksički Grupo Elektra prihvatio Bitkoin kao sredstvo plaćanja

Meksički trgovački lanac Grupo Elektra, prihvatio je Bitkoin kao sredstvo plaćanja. Ovo je još jedna u nizu kompanija u Latinskoj Americi koja se opredeljuje za bitkoin kao legitimno sredstvo plaćanja.

PCPress.rs Image

Širenje bitkoina kao načina plaćanja

Elektra je lanac supermarketa i banaka i deo je meksičke grupacije “Grupo Salinas”. Kao pogodnost za plaćanje bitkoinima, Elektra nudi 20 % popusta na iznos računa. Meksički milijarder Rikardo Salinas Piego, rekao je da je Elektra prvi lanac marketa koji je prihvatio bitkoin kao način plaćanja. On smatra da je ovim potezom matirao konkurenciju. Naplata će se vršiti putem PitPay-a, američkog servisa za bitkoin plaćanje.

Salinas je jedan od najbogatijih ljudi u Meksiku i vlasnik Banco Azteca, bankarskog biznisa. U junu je objavio da će njegova banka biti prva koja će prihvatiti bitkoin valutu. Guverner Meksičke banke, Alejandro Diaz de Leon, upozorio ga je tim povodom da je, zbog svoje nestabilnosti, bitkoin visokorizična investicija .

Podsećamo da je El Salvador prva država koja je usvojila bitkoin kao legalno sredstvo plaćanja, pored američkog dolara. Niskotarifna meksička avio-kompanija “Volaris”, sledila je ovaj primer, najavljujući da će prihvatiti bitkoin u Salvadoru.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Izvor: reuters

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: