BIZIT plus

Memorandum sa Mubadalom – ugovor o izgradnji razvojnog centra

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici tekstove memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanija Strata Manufacturing PJSC i Advanced Technology Investment Company LLC iz Abu Dabija. Obe kompanije su vlasništvu firme “Mubadala”, jedne od najvećih investicionih i razvojnih kompanija u svetu, koju je osnovala vlada Abu Dabija.

2785105Nakon toga, memorandum je i potpisan, a zapravo predstavlja ugovor o izgradnji naučno-razvojnog centra, prenosi agencija Tanjug.

“Potpisali smo memorandume o razumevanju vezano za pravljenje naučno istraživačkog centra koji bi trebalo da bude početak, uvod da, ukoliko pokažemo da smo dovoljno sposobni, da imamo dovoljno ljudskih kapaciteta, idemo u pravljenje fabrike čipova”, rekao je prvi potpredsednik Vlade, Aleksandar Vučić.

U prisustvu Aleksandra Vučića i Kaldun Kalifa Al Mubaraka, izvršnog i generalnog direktora kompanije „Mubadala“ potpisana su četiri ključna Sporazuma o razumevanju – u oblastima naprednih tehnologija poluprovodnika i čipova, vazduhoplovnih tehnologija, telekomunikacija i obnovljivih izvora energije.

Komentarišući potpisivanje sporazuma o saradnji, Valid Al Mokarab Al Muhairi, glavni operativni direktor kompanije „Mubadala“ je izjavio da će “Mubadala” sa velikim zadovoljstvom intenzivirati saradnju sa srpskim institucijama.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

“Mi smo sigurni da će nam ovi sporazumi omogućiti da identifikujemo mogućnosti investiranja. Mi ostajemo dosledni podršci razvoju raznovrsne, globalno integrisane i inovativne ekonomije u Abu Dabiju, kao i širenju na perspektivna tržišta, kao što je Srbija”, rekao je Al Muhairi.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari: