ERP 2024

Meta & Google radi na AI ugovorima sa holivudskim studijima

Meta i Google nude holivudskim studijima milione dolara u nadi da će postići ugovore o licenciranju koji bi mogli poboljšati njihove modele za AI generisane video zapise. Kompanije su navodno ponudile “desetine miliona dolara”, iako je nejasno šta će proizaći iz ovih pregovora.

PCPress.rs Image

Reakcije holivudskih studija

Prema izveštaju, Netflix i Disney “nisu spremni da licenciraju svoj sadržaj”, ali su “iskazali interes za druge vrste saradnje.” Warner Brothers Discovery je navodno pokazao “spremnost da licencira neke od svojih programa.”

Čini se da kompanije veruju da bi takvi ugovori mogli pomoći u unapređenju njihovih alata za generisanje videozapisa. Google je nedavno predstavio model za generisanje videozapisa iz teksta, nazvan Veo, i angažovao Donalda Glovera da promoviše njegove mogućnosti. Meta takođe istražuje AI generisane videozapise.

Trka za licenciranjem

Postoji svojevrsna trka među AI kompanijama da sklope ugovore o licenciranju sa medijskim kompanijama. OpenAI i NewsCorp su ranije ove nedelje najavili višegodišnji ugovor za dovođenje vesti u ChatGPT. Meta takođe razmatra plaćanje izdavačima za pristup “vestima, fotografijama i video sadržajima” kako bi trenirala svoje AI modele.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Zabrinutosti u industriji

Međutim, holivudski studiji mogu imati određene rezerve prema ovakvim ugovorima. Iako alati za AI uređivanje mogu biti privlačni, postoji široko rasprostranjena zabrinutost u industriji zabave o tome kako bi AI kompanije mogle koristiti njihov kreativni rad. Ta tenzija je došla u prvi plan ove nedelje kada je Scarlett Johansson optužila OpenAI da je kopirao njen glas za svog “Sky” asistenta u ChatGPT-u nakon što je sama odbila da sarađuje sa kompanijom. OpenAI je negirao tvrdnje da je pokušao da oponaša njen glas.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *