Microsoft apeluje na stvaranje nove agencije u SAD-u koja će kontrolisati AI

Microsoft je pozvao američku saveznu vladu da stvori novu agenciju posebno fokusiranu na regulisanje veštačke inteligencije. Kompanija je predložila da predsednik Bajden izradi i potpiše izvršnu naredbu koja zahteva da sve federalne agencije koje se bave AI alatima prate okvir upravljanja rizikom Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju.

PCPress.rs Image

Kontrola nove agencije bila bi nezavisna

Microsoft-ovi pozivi za regulisanje prate slične primedbe OpenAI i Google-a. Izvršni direktor OpenAI-a, Sem Altman, svedočio je pred Kongresom da je potreban novi entitet za regulisanje AI i preporučio nezavisne revizije. Ipak, Altman je ranije predložio da se OpenAI povuče iz Evropske unije ako se kompanija ne složi sa novom politikom.

Kent Voker, izvršni direktor globalnih poslova za Google i Alphabet, nedavno je objavio izjavu u kojoj poziva na napore širom vlada, kompanija, univerziteta i drugih institucija da bi se pomoglo da se tehnološka otkrića prevedu u široko rasprostranjene koristi, uz istovremeno ublažavanje rizika. Zabrinutost oko veštačke inteligencije takođe je dovela do toga da ljudi odustaju od njegovog razvoja.

Pročitajte i:  Koliko košta AI superkompjuter?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: