PC Press Studio

Microsoft dodaje besplatni VPN servis u Edge browser

U cilju poboljšanja privatnosti korisnika, Microsoft će u Edge browser uključiti besplatan virtual private network (VPN) servis. Njegovo ime je „Edge Secure Network“, a po svemu sudeći biće zasnovan na Cloudflare VPN servisu. Kompanija pominje da će VPN servis biti korisnicima biti isporučen kao deo security upgrade-a.

vpn

Kada se uključi, Edge Secure Network će enkriptovati protok od browser-a, pa Internet provajderi neće moći da prikupljalju informacije o tome šta korisnik radi. Korisnici će takođe moći da sakriju svoje lokacije, jer će biti dostupna upotreba virtuelnih IP adresa. Na taj način će moći da pristupaju sadržajima koji su možda blokirani u njihovim državama.

Naravno, besplatno kod Microsoft-a nije uvek besplatno, jer postoji jedna začkoljica. Besplatno će biti prvih 1 GB podataka mesečno, a ironično je da za upotrebu ovog servisa korisnik mora da bude logovan na Microsoft nalog (pa kompanija možda može da ga „prati“ na taj način). Takođe, navodi se da će Cloudfare prikupljati dijagnostičke informacije sa servisa, ali da će ih permanentno brisati na svakih 25 časova.

Pročitajte i:  Microsoft sprema redizajn Copilota

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,