Microsoft i Amazon obustavili planove za izgradnju data centara u Irskoj

Električna mreža u zemlji je preoptrećena.

PCPress.rs Image

Data centri troše ogromnu količinu električne energije

Nedostaci električne mreže i iznenadni nestanci struje u Irskoj verovatno će doprineti tome da kompanije obustave izgradnju svojih data centara.

Prema izveštajima, planirano proširenje od 2 milijarde eura od strane tehnoloških giganata biće stavljeno na čekanje. Postojeći data centri već su opteretili snabdevanje električnom energijom.

To je navelo irskog regulatora za komunalne usluge da prošle godine izda upozorenje da su mogući stalni nestanci struje ako se problem ne reši. EirGrid državni operater za prenos električne energije, nije odobrio licence za povezivanje na mrežu jednoj od planiranih lokacija Amazon-a i dve planirane lokacije Microsoft-a.

Portparol EirGrid-a, navodi da  je Irska izdala moratorijum za nove priključke prošlog novembra. Od tada nije odobrila nijedan novi priključak za nove data centre.

„EirGrid sada primenjuje ove kriterijume na sve kandidate koji grade data centre. Mnogi od njih su odlučili da ne napreduju u razvoju“, rekao je portparol.

Prema novim izveštajima, Amazon gradi svoj data centar u Londonu. Takođe, Microsoft istražuje alternativne lokacije u Londonu, Frankfurtu i Madridu.

Pročitajte i:  Nova TV serija inspirisana video igrom Fallout

Microsoft je svestan da će na njega uticati moratorijum. Kompanija je navodno u jednom trenutku dobila uverenja da politika neće uticati na njene planirane lokacije. „Uprkos svim uverenjima izgleda da moratorijum i dalje važi za naše data centre u Irskoj“, napisao je Ciaran Conlon, Microsoft-ov šef za javnu politiku.

Zvaničnici su čak pauzirali izgradnju novih data centara u zapadnom Londonu do 2035. godine. Okrug Loudon u Virdžiniji, koji je dom najveće koncentracije data centara na svetu, odlaže nove projekte zbog ograničenja struje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,