BIZIT plus

Microsoft i novi AI asistent za vozače

AI je tokom protekle godine internet promenio na brojne načine, a uskoro bi mogao da transformiše i upravljanje vozilima. Novi asistent je rezultat saradnje kompanija Microsoft i TomTom.

PCPress.rs Image

Kompanija TomTom se bavi razvijanjem sistema za navigaciju, a nedavno je objavljeno da radi na novom AI asistentu za vozače. U tome joj pomažu i stručnjaci iz kompanije Microsoft, budući da se novi glasovni asistent bazira na servisu Azure OpenAI koji je lansiran u januaru 2023. godine.

Vozačima se obećava da će uskoro moći da razgovaraju sa svojim vozilima, te im uz pomoć glasovnih komandi narede kuda da voze. Pored toga će moći da upravljaju i drugim stvarima, recimo kontrolorima temperature u automobilu, prozorima, radio stanicama – sve je dakle kao u nekoj naučno-fantastičnoj bajci.

Sasvim je sigurno da će novi AI asistent uticati na bezbednost u saobraćaju, jer vozači više neće morati da skreću pogled s puta svaki put kad žele da urade nešto u vozilu. Ovo naravno nije prvi AI sistem za vozila – Mercedes je već najavio integraciju ChatGPT bota sa MBUX kontrolnim sistemom, a u igri su i Alexa, Apple AirPlay, Android Auto, te Siri.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Izvor: Mashable

Facebook komentari: