BIZIT plus

Microsoft je kažnjen sa 242 miliona dolara

Spor je vezan za Cortanu.

PCPress.rs Image

IPA je podnela tužbu 2018. godine

Microsoft mora platiti vlasniku patenta IPA Technologies 242 miliona dolara, rekao je federalni sud u Delaveru. Utvrđeno je da Microsoft-ov softver virtuelnog asistenta Cortana krši IPA patent.

Sud se složio sa IPA nakon nedelju dana suđenja da Microsoft-ova tehnologija prepoznavanja glasa krši patentna prava IPA u softveru za komunikaciju putem računara.

IPA je podružnica kompanije za licenciranje patenata Wi-LAN, koja je zajednički vlasnik kanadske tehnološke kompanije Quarterhill i dve investicione firme. Kupila je patent od SRI International’s Siri Inc, koju je Apple kupio 2010. godine i čiju tehnologiju je koristio u svom virtuelnom asistentu Siri.

“Mi i dalje imamo poverenja da Microsoft nikada nije povredio patente IPA-e i uložićemo žalbu,” rekao je portparol Microsoft-a.

IPA je podnela tužbu 2018. godine, optužujući Microsoft za povredu patenata vezanih za lične digitalne asistente i navigaciju podataka putem glasa.

Slučaj je kasnije sužen na jedan IPA patent. Microsoft je tvrdio da ne krši i da je patent nevažeći. IPA je takođe tužila Google i Amazon zbog svojih patenata. Amazon je pobedio u tužbi IPA-e 2021. godine, a slučaj protiv Google-a je još uvek u toku.

Pročitajte i:  Microsoft ulaže 4 milijarde evra u Francusku

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *