Microsoft prestaje sa bundle pakovanjima Windows 10 i Flash-a

Microsoft je konačno spreman da zauvek očisti Flash iz Windows 10 operativnog sistema. Kompanija očekuje da u potpunosti ukloni priloženu verziju Adobe dodatka iz Windows-a kroz kumulativnu ispravku koja je najavljena za jul 2021. Takođe, anti-Flash nadogradnja biće uključena u bezbednosne ispravke za Windows 8.1, Windows Embedded 8 Standard i Windows Server 2012.

Microsoft prestaje sa bundle pakovanjima Windows 10 i Flash-a.

Dodatak će nestati sa sledećim ažuriranjem u julu

Svako ko ažurira Windows 10 21H1 automatski će izgubiti Flash, a korisnici koji žele da povuku ugrađeni Flash plejer mogu preuzeti relevantnu opcionu nadogradnju, ako je do sad nisu instalirali. Nijedna Microsoft-ova ispravka neće povući manuelne Flash instalacije, iako to ne bi bio problem s obzirom da je Adobe prestao sa podržavanjem dodatka krajem 2020. i trenutno podstiče korisnike da ga uklone.

Google je već 2016. usmeravao korisnike Chrome-a da odustanu od Flash-a, dok su ostali pretraživači, poput Apple-ovog i Mozillinog preduzeli slične korake otprilike u isto vreme. Ovo je efektivni kraj Flash-a za mnoge korisnike. Iako dodatak gubi na važnosti zbog bezbednosnih problema i porasta HTML5, zadržao se na računarima mnogih zbog Windows 10 paketa. Korisnici sada neće imati drugog izbora nego da koriste modernu web tehnologiju.

Pročitajte i:  Evropska komisija otkriva preliminarne nalaze u antimonopolskoj istrazi protiv Microsofta

Izvor: Engadget

Facebook komentari: