Microsoft se priključuje OpenAI bordu direktora

Nakon što se Sam Altman vratio na mesto generalnog direktora OpenAI-a, kompanija je objavila — uoči prve godišnjice ChatGPT-a — da će sada uključiti Microsoft kao posmatrača bez prava glasa u svoj odbor. Ostaje pitanje zašto najveći investitor kompanije uopšte nije bio u njenom odboru, ali čini se da je to bar za sada donekle rešeno. Altmanu se pridružuje suosnivač Greg Brokman koji nastavlja svoju ulogu predsednika, dok će se Mira Murati, koja je vrlo kratko bila privremena izvršna direktorka tokom drame, vratiti svojoj ulozi CTO-a.

PCPress.rs Image

I dalje nejasno zašto Microsoft nema pravo glasa

Saopštenje takođe potvrđuje novi odbor koji se sastoji od bivšeg izvršnog direktora Salesforce-a Breta Tejlora (predsedavajući), bivšeg ministra finansija Klintonove Larija Samersa i prvobitnog člana Adama D’Anđela, koji je takođe suosnivač i izvršni direktor Quore.

Ranije se pričalo da je na Altmanov odlazak delimično uticao D’Anđelov naizgled sukob interesa, pošto je OpenAI razvijao potencijalnog konkurenta Quorinoj usluzi Poe — potonji nudi OpenAI ChatGPT i GPT-4, zajedno sa nekoliko drugih AI modela za generisanje teksta.

Pročitajte i:  Nova Xbox igra Fable dolazi 2025.

D’Anđelovo prisustvo na OpenAI-ovoj novoj tabli je bilo iznenađenje, a Altman je otišao na X da se obrati slonu u sobi. „Quora je veliki kupac OpenAI-a i smatrali smo da je od pomoći imati predstavnika kupaca u našem odboru.“ Izvršni direktor je dodao da je D’Anđelo “uvek bio veoma jasan o potencijalnom sukobu i da je uradio sve što je trebalo da uradi”, uključujući ponudu da napusti odbor, ako je potrebno. O tome zašto je prvobitni odbor želeo Altmana da izađe, rekao je „jasno je da je bilo pravih nesporazuma između mene i članova odbora“.

U istom zvaničnom saopštenju, novi predsedavajući OpenAI-a, Tejlor, uverio je da će kompanija „poboljšati strukturu upravljanja“ i sastaviti „nezavisnu komisiju odbora koja će nadgledati pregled nedavnih događaja“, zarad organizacije stabilnost.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,