Mikro-dronovi naučili da otvaraju vrata

Mikro-dronovi su, kao što i samo ime kaže, mali, brzi, vrlo pokretni, ali nisu najjače mašine u svetu tehnologije, te se njihova sila uglavnom upoređivala sa onom koji kućni miš može da primeni u odnosu na čoveka. Tako je bar bilo do sada.

PCPress.rs Image

Naime, ni mikro-dronovi nisu više isti, budući da je grupa naučnika kreirala model sa čekrkom koji može da podigne teret koji je 40 puta veći od njegove težine, te da izvodi jednostavne zadatke poput otvaranja vrata. Ključ novog dizajna je lepljiva materija koja se nalazi u osnovi drona, koja mikro-mašini omogućava da se lakše hvata za materijale poput stakla. Tako mikro-dronovi sada mogu da podignu do 100 grama težine, a zahvaljujući dizajnu koji je inspirisan prirodnim pojavama, te su dronovi rađeni po ugledu na insekte koji su im najbliži po veličini, i koji mogu da podignu plen koji je mnogo teži od njih.

PCPress.rs Image

O nameni novih mikro-dronova se još uvek raspravlja, ali je sigurno da u budućnosti neće biti zaduženi samo za letenje, već i za manipulisanje prostorom koji ih okružuje. Tako će moći da raščišćavaju prostor u slučaju neke katastrofe, a kako bi raščistili put velikim robotima, te drugim mašinama.

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,