ERP 2024

MikroPrinc: NAS serveri i NAS serverčići

TS-119 Ako već pravite Network Attached Storage onda vam je, pored hard diska, potrebna i elektronika, a kako je ta elektronika, u stvari, specijalizovan embedded računar (koji radi pod Linux-om), zašto onda u firmver ne ubaciti i aplikacije za sve ono što treba da bude stalno uključeno? Upravo na ovoj ideji počivaju Qnap NAS uređaji, koji rade i kao FTP, Web, MySQL i backup server,  pa čak i iTunes i download server koji podržava BitTorrent aplikacije.

Qnap Turbo Station familiju čine razni modeli – od SOHO spravica sa samo jednim diskom, koje za sitne pare mogu da zamene „pravi“ server u kancelariji ili manjoj firmi, pa do snažnih NAS uređaja velikog kapaciteta, sa šest i više diskova u RAID konfiguraciji i naprednim funkcijama za rad sa fajlovima i zaštitu sadržaja.

Za kuću i mali biznis

Najmlađi članovi ove porodice su TS-109 Pro II i TS-119, dva uređaja sličnih karakteristika i izgleda. TS-119 ima nešto brži procesor (Marvell na 1,2 GHz) i više memorije (512 MB DDR2 / 16 MB flash) i podržava čak 2048 istovremenih korisnika. Pošto i TS-109 Pro II s procesorom na 500 MHz i upola manje memorije opslužuje do 256 stanica, većini prosečnih korisnika će i on biti dovoljan, posebno jer je jeftiniji od TS-119. Oba uređaja imaju po jedno ležište za SATA hard disk kapaciteta do 2 TB, eksterni SATA konektor, USB portove za eksternu memoriju i štampače (funkcija print servera) i podržavaju sve već nabrojane serverske aplikacije. Imaju i funkciju malog servera za IP video-nadzor (do dve IP kamere), kao i mogućnost daljinskog repliciranja sadržaja kroz mrežu (geografska redundansa).

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

TS-219 Nešto napredniji modeli su TS-209 Pro II i TS-219 koji u softverskom smislu podržavaju sve ono što i njihova mlađa braća, ali se u njih mogu ugraditi po dva hard diska. Ovi diskovi se mogu tretirati i kao zasebni mediji u JBOD (Just a Bunch Of Disks) konfiguraciji, ali ih je moguće povezati i u RAID 0, čime se u nekim aplikacijama dobija na brzini, ili RAID 1 koji daje visoku pouzdanost jer se isti sadržaj pohranjuje na oba diska (mirroring). Razlike između ovih modela su kao i kod prethodna dva: TS-219 ima brži procesor, više memorije, podržava više korisnika i, naravno, ima nešto veću cenu.

Rešenje za kompanije

TS-639 Pro TS-509 Pro i TS-639 Pro su visoko pouzdani uređaji više klase koji, pored gomile serverskih aplikacija uobičajenih za Turbo Station seriju NAS uređaja, odlikuje i podrška za relativno veliki broj diskova koji se prema želji mogu povezati u različite RAID konfiguracije. Iako već i TS-209 Pro II i TS-219 imaju napredne funkcije za menjanje broja i konfiguracije diskova bez isklučivanja servera, njihov pun potencijal dolazi do izražaja tek kod NAS uređaja sa većim brojem diskova. S obzirom na stalni pad cena hard diskova, isplati se kupiti nove diskove većeg kapaciteta da bi se povećao kapacitet celog logičkog diska (koji čine diskovi povezani u RAID). Online RAID capacity expansion je opcija koja omogućava postepenu zamenu diskova unutar RAID niza (diskovi se zamenjuju jedan po jedan), pa se tako ukupan kapacitet povećava bez narušavanja RAID konfiguracije. Online RAID level migration pruža mogućnost izmene konfiguracije diskova, pošto se u praksi često dešava da korisnik počne s jednim diskom, a onda s vremenom nakupi važne podatke i poželi sigurnost koju pruža RAID, što se u ovom slučaju izvodi dodavanjem diskova „u hodu“. TS-509 Pro i TS-639 Pro mogu da posluže i kao osnova za malo ozbiljniji sistem video-nadzora jer podržavaju do četiri IP kamere.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Zahvaljujući dualnim Ethernet interfejsima, ovi uređaji mogu da opslužuju dve različite mreže (različiti subnet), ili se mogu konfigurisati tako da jedan služi kao redundansa drugom na istoj mreži. Moguće je uspostaviti i load balancing, kojim se mrežni saobraćaj ravnomerno raspoređuje na ova dva interfejsa, udvostručavajući raspoloživi protok podataka.

PCPress-156-qnap

Izvor:  MikroPrinc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,