Milijarda evra za “superračunare”

Evropska unija uložiće milijardu evra u infrastrukturu za vrhunske evropske superračunare do 2020. godine. Evropska komisija ističe da je taj predlog ključan za konkurentnost i nezavisnost EU u okviru informacionih podataka, budući da evropski naučnici i industrija svoje podatke danas sve više obrađuju izvan EU. Zbog tog manjka nezavisnosti ugroženi su privatnost, zaštita podataka, poslovne tajne i vlasništvo nad podacima, posebno u slučaju osetljivih aplikacija.

PCPress.rs Image

U okviru nove pravne strukture finansiranja (pod nazivom “zajednički projekat EuroHPC“) nabaviće se, izgraditi i uspostaviti vrhunska infrastruktura za računarstvo visokih performansi (HPC) u celoj Evropi. Osim toga, EuroHPC-om će se podržati program istraživanja i inovacija za razvoj tehnologija i hardvera, kao i aplikacija koje bi se upotrebljavale na tim superračunarima. Doprinos EU zajedničkom projektu EuroHPC iznosiće približno 486 miliona evra u skladu s postojećim višegodišnjim finansijskim okvirom, a države članice i pridružene zemlje uložiće sličan iznos.

„Superračunari su pokretačka snaga digitalne privrede. Konkurencija je oštra, a EU trenutno zaostaje za ostalima: nijedan od naših superračunara nije među prvih deset u svetu. Cilj je inicijative EuroHPC da do 2020. osigura evropskim istraživačima i preduzećima vodeće svetske superračunare, kako bi razvili tehnologije poput veštačke inteligencije i aplikacije koje će nam u budućnosti pomoći u svakodnevnom životu, naprimer u zdravstvu, bezbednosti ili inženjerstvu”, rekao je potpredsednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Pročitajte i:  EU pokreće novu istragu protiv Apple-a, Mete i Google-a

Zasad je izjavu o EuroHPC-u potpisalo 11 država članica EU-a i Švajcarska. Superračunari su potrebni za obradu sve većih količina podataka u mnogim područjima, od zdravstvene zaštite i obnovljive energije do sigurnosti automobila i sajbersigurnosti.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,