BIZIT plus

Miodrag Kostić kupio Victoria group

Srpski biznismen Miodrag Kostić kupio je kompaniju Victoria group. Kako Novosti saznaju, Kompanija MK grupa platila je avans 15. juna, dok će do 15. jula izmiriti ostale obaveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski deo ove kompanije. Cena je zasad tajna. Inače, jedna od najboljih srpskih kompanija u oblasti agrara pregovarala je, kako su naše novine još prošle godine pisale, sa tri preduzeća.

Dosadašnji većinski vlasnik Victoria group, Milija Babović, zadržaće manji paket akcija u svom vlasništvu. Babović je i ranije dobijao, i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko investiranje, spajanje ili pripajanje njihovog poslovnog sistema. Svojevremeno je hrvatski koncern Agrokor bio na korak od toga da kupi Victoria group. Međutim, do dogovora nije došlo, a ubrzo je i kompanija najbogatijeg hrvatskog biznismena ušla u poznate probleme. Victoria group, inače, godišnje izveze robu za 178 miliona evra.

Kompanija je imala brz i snažan rast, ali je pre nekoliko godina ušla u probleme sa bankarima. Sušna 2012. donela je mali rod uljarica i žitarica, zbog čega je došlo do docnje u vraćanju kredita. Ipak, usledio je reprogram dugova i Viktorija je nastavila sa radom, ali je paralelno tragala za partnerom. Ovom transakcijom, MK grupa je postala vlasnik i Sojaproteina, šidske uljare Mladost, SP Laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda. U MK grupi su ranije isticali da planiraju nove investicije iz oblasti agrara i da je to prirodan sled jačanja njihove konkurentnosti. Victoria group svoje proizvode od suncokreta, ne-GM soje i uljane repice plasira na domaćem tržištu i u 60 zemalja širom sveta. Ubrajaju se u deset najvećih izvoznika Srbije.

 
Preuzimanjem Victoria group Miodrag Kostić je zaokružio svoj posao u agraru i ne planira dalje širenje u ovoj oblasti. Jedina grana koja će nastaviti ekspanziju je turizam. Može se očekivati da poveća broj hotela u svom vlasništvu. Trenutno su u njegovi hoteli 88 rooms u Beogradu, Sheraton u Novom Sadu, Grand, Anđela i Konaci na Kopaoniku, kao i dva objekta franšize Kempinski u slovnačkom Portorožu i Savudriji, u hrvatskom delu Piranskog zaliva.
Izvor: Novosti
Facebook komentari:

1 thoughts on “Miodrag Kostić kupio Victoria group

  • 09. 07. 2018. at 17:15
    Permalink

    Čestitam. Sve lepše od lepšeg! Bivši vlasnik odžačarske radnje i žrtva Miloševićevog režima kupio je kompaniju u suvlasništvu Ružice Djindjić. I posle se DS pita zašto ne prelazi cenzus!

Comments are closed.