Mladi i nasmejani

eFront odlikuje vrhunska ekspertiza u oblasti finansijske industrije, što predstavlja izazov i motivaciju za dalji razvoj zaposlenih. Posetili smo ih da bismo saznali kako izgleda jedan radni dan u ovakvoj savremenoj kompaniji.

PCPress.rs ImageKompanija eFront, locirana u samom središtu Beograda, lider je na polju rešenja namenjenih finansijskoj industriji u oblastima alternativnih investicija i upravljanja rizicima. Sa oko 800 klijenta na svim kontinentima, proizvodi eFronta postavljaju standarde u industriji.

Rešenja koja eFront razvija usmerena su pre svega ka investicionim fondovima u sektoru privatnih investicija (Private Equity), investiranja u nekretnine, bankama i osiguravajućim društvima. A da je to oblast koja ima ozbiljnu perspektivu pokazuje i više od 270 zaposlenih u beogradskoj kancelariji kompanije, kao i plan da se tokom godine taj broj poveća za još oko 70 ljudi.

Ravnopravnost polova

U beogradskom ogranku kompanije eFront rade pretežno mladi, nasmejani ljudi, a nekima od njih je ovo prvi posao nakon završenog fakulteta. Većina programera dolazi sa beogradskog ETF‑a, PMF‑a i FON‑a, a firma zapošljava i stručnjake iz drugih oblasti, s fokusom na ekonomiste. Pored mladih snaga tu su i seniori, prekaljeni profesionalci, bez kojih nijedan developerski tim nije kompletan.

PCPress.rs ImageOsobenost kompanije eFront, a i primer za druge, jeste to što u ovoj firmi radi veliki broj žena. Kako kažu, nekada je to bilo gotovo 90 odsto, dok je danas taj odnos nešto drugačiji. Uprkos tome što je većina navikla da pojam programer vezuje za „jači pol“, u eFront‑u je svoje developersko uhlebljenje našlo mnogo žena, a neke su postale i lideri svojih timova.

Uprkos trendovima

Iako smo iz priča o svetskim gigantima IT industrije navikli da očekujemo da progameri rade u ogromnim open space prostorijama, u eFront‑u nije tako. Odluka da u ovoj firmi svaki tim radi u zasebnoj kancelariji pokazala se kao dobar potez.

PCPress.rs ImageTo znači da članovi svakog tima mogu bolje da se fokusiraju na svoje poslove, međusobno savetuju i dele iskustva, bez ometanja koleginica i kolega koji rade na drugim projektima. Iako na prvi pogled kancelarije liče jedna na drugu, zaposlenima je omogućeno da svoj radni prostor ukrase onako kako se njima najviše sviđa, što pozitivno utiče na radnu atmosferu.

Jedini open space u eFront‑u jeste trpezarija, u kojoj se skoro svakodnevno slavi nečiji rođendan, organizuju veća okupljanja zaposlenih i druge slične aktivnosti. Tu su i dve zone za opuštanje u kojima je moguće izolovati se, telefonirati, napraviti kratku pauzu, samostalno ili u društvu. U toku je rad na kreiranju biblioteke i drugih sadržaja koji će boravak na poslu učiniti zanimljivijim.

Beneficije za zaposlene

Svi zaposleni dobijaju privatno zdravstveno osiguranje, imaju organizovana putovanja, sportske i druge zajedničke aktivnosti. Neretko to obuhvata i okupljanje u firmi uz karaoke ili razgovor sa zaposlenim koji se vratio s putovanja, kao i predavanje nekog stručnjaka na temu koja zanima zaposlene u eFront‑u.

PCPress.rs ImageSistem nagrađivanja i bonusa su dodatni vid motivacije zaposlenih. Kriterijumi su vezani za godišnje rezultate svakog pojedinca, na osnovu definisanih ciljeva.

Usavršavanje i napredovanje

Kompanija eFront redovno održava interne treninge, a svi novozaposleni prolaze Bussines Knowledge trening na kojem se upoznaju sa poslom koji rade klijenti firme. Organizuju se i interni i eksterni treninzi za soft i hard veštine.

PCPress.rs ImageKompanija eFront na globalnom nivou ima i Career Path sa jasno definisanim uslovima napredovanja i menjanja pozicija. Moguće je promeniti više različitih timova i tako npr. početi u timu za podršku, nastaviti u Business Intelligence timu, i doći sve do development tima, odnosno razvijati se od juniorske do seniorske pozicije.

Na početku godine, zaposleni sa svojim menadžerima definišu radne ciljeve i planove, a njihovo ostvarivanje vodi ka daljem napredovanju. Svakome je otvorena mogućnost da se kreće i napreduje u okviru svog tima, kao i da menja timove, pri čemu to može biti na poziciji sličnog ili višeg nivoa.

Budući da kompanija ima kancelarije po čitavom svetu, zaposleni često putuju, a dosta kolega odlazi i na privremeni rad u inostranstvo. U kompaniji ističu i da je nekoliko kolega trajno nastavilo karijeru u eFront‑ovim kancelarijama van Beograda – oni sad, sa svojim porodicama, žive u San Francisku, Minhenu i Luksemburgu.

Za kraj…

S obzirom na to da današnjicu odlikuje težak dolazak do dobrog poslodavca, kao i muka, posebno informatičkih firmi, da dođu do kvalitetnih kadrova, eFront se izdvaja težnjom da svojim zaposlenima kreira okruženje u kojem će želeti da se zadrže… i napreduju.

Stranac u Beogradu

U eFront‑u rade i naši ljudi koji su se vratili u Srbiju, ali i stranci koji su svoj novi dom našli u Beogradu. Tako je Tavia s Jamajke nakon nepunih pet godina sada srećno udata u Beogradu, dok je Cedric pre dve godine došao ovde na šest meseci kako bi odabrao tim programera za beogradsku eFront kancelariju, a već nakon pola „mandata“ rešio je da svoj boravak u našem glavnom gradu produži na neodređeno vreme. Do sada je, pored Beograda, obišao Novi Sad, Niš, Suboticu, Šabac, Zlatibor… a o životu u Srbiji kaže: „Imate odlična vina, ali ih malo pijete. Volim sva kuvana jela: prebranac, neizostavne sarme, teletinu ispod sača, ribić na kajmaku i, naravno, ajvar“.

Radni dan

Radno vreme u eFront‑u je fleksibilno, a developeri uglavnom počinju u 9 ili 10 časova. Firma ima i sektore koji zbog prirode posla rade i u drugim vremenskim okvirima. Daleko je bitnije da svaki zaposleni svoj posao obavi savesno i efikasno.

Marko Herman

(Objavljeno u PC#241)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,