Moćni James Webb teleskop vidi daleko

James Webb je napravio još jedan snimak koji ostavlja bez teksta, a ovoga puta je to galaksija koja je od nas udaljena 500 svetlosnih godina.

PCPress.rs Image

Savladao je haos galaksije Cartwheel, došao do novih informacija o tome kako se formiraju zvezde, ali i o crnoj rupa koja se nalazi u njenom centru. Uz pomoć infracrvene kamere je tako snimio ovu i još dve manje galaksije u njenom susedstvu, a snimci su dragoceni budući da pokazuju koliko se galaksija promenila tokom milijardi godina.

Galaksija se nalazi u sazvežđu Vajar i redak je prizor. Near-Infrared kamera (NIRCam), koja je glavna u Webbteleskopu, radi tako da može da detektuje još više zvezda nego drugi slični instrumenti, ali i ono što okružuje galaksije. Na primer Cartwheel – galaksiju koja je pre bila slična našem Mlečnom putu, ali se nakon sudara s manjom galaksijom transformisala u oblik koji liči na točak.

Webb je trenutno najmoćniji teleskop, pa se očekuje da reši mnoge svemirske misterije, na primer onu o poreklu univerzuma i našem mestu u njemu.

Pročitajte i:  Blue Origin uspešno poslao turiste na ivicu svemira posle duže pauze

Izvor: The Space Academy

Facebook komentari: