Monero: I dalje vodeća kriptovaluta u svetu hakerskih napada

Kriptovalute kao što su Bitkoin, Ethereum, te Monero, već su neko vreme valute koje rado biraju cyber kriminalci, te oni koji trguju nezakonitim supstancama. Kako je popularnost digitalnih valuta rasla, tako su napadači dobijali sve više prostora da svoje nezakonite aktivnosti sakriju iza privatnosti i anonimnosti na kojoj se zasniva blockchain tehnologija. Prema novom bezbednosnom izveštaju Monero je korišćen u najvećem broju napada koji su se dogodili u poslednjih godinu dana.

PCPress.rs Image

Monero je izbio u prvi plan kada su malveri za rudarenje kriptovaluta postali popularniji, a kripto-malveri su se prvi put pojavili čim je Bitkoin postao malo šire poznat. Kako je postajalo teže da se ova valuta rudari na običnim računarima, tako su se napadači okretali alternativama, pa je upravo Monero polako postajao najpopularniji među cyber bandom.

Malveri su postali prava opasnost tek krajem 2017, te početkom 2018. godine – kada su kriptovalute dostigle rekordne vrednosti, a Monero došao do 480 dolara. Neke od poznatijih kripto-malver kampanja su Digmine, Hexmen, Loapi, Zealot, WaterMiner, CodeFork, Bondnet, Adylkuzz, CoinMiner, Linux.BTCMine.26, Zminer, DevilRobber, PyCryptoMiner, RubyMiner i MassMiner, i sve su dokumentovane u roku od samo nekoliko meseci.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Pored toga što je omiljena za nezakonito rudarenje, Monero valuta sada postaje i omiljeno platežno sredstvo među kriminalcima, a nakon što je Sodinokibi Ransomware grupa hakera odlučila da Bitkoin zameni ovom valutom. Tako se od žrtava sada traži da otkupnine plaćaju u Monero valuti, a zbog toga što su informacije o transakcijama privatne, što organima reda otežava istragu, a napadačima daje više slobode.

Najnoviji izveštaj, pod naslovom “Attacks in the Wild on Container Infrastructure,” iznosi podatke na osnovu analize preko 16 hiljada napada koji su se dogodili između juna 2019. i jula 2020. godine. Napadači su uglavnom koristili alate za rudarenje Monero valute, a u najvećem broju napada korišćena je aplikacija XMRig – sada već dobro poznata alatka za rudarenje Monero novčića, što potvrđuje da je ova kriptovaluta i dalje kraljica cyber napada.

Izvor: Crypto Slate

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,