BIZIT plus

Monero: Omiljena kriptovaluta cyber kriminalaca

Kriptovalute kao što su Bitkoin, Ethereum, te Monero, već su neko vreme valute koje rado biraju cyber kriminalci, te oni koji trguju nezakonitim supstancama. Kako je popularnost digitalnih valuta rasla, tako su kriminalci dobijali sve više prostora da svoje nezakonite aktivnosti sakriju iza privatnosti i anonimnosti na kojoj se zasniva blockchain tehnologija.

PCPress.rs Image

Omiljeni Monero

Monero je izbio u prvi plan kada su malveri za rudarenje kriptovaluta postali više rašireni, a kripto-malveri su se prvi put pojavili čim je Bitkoin postao malo šire poznat. Kako je postajalo teže da se ova valuta rudari na običnim računarima, tako su se napadači okretali alternativama, pa je upravo Monero polako postajao najpopularniji među kripto-bandom.

Malveri su počeli da budu prava opasnost tek krajem 2017. i početkom 2018. godine – kada su kriptovalute dostigle rekordne vrednosti, a Monero došao do 480 dolara. Neke od poznatijih kripto-malver kampanja su Digmine, Hexmen, Loapi, Zealot, WaterMiner, CodeFork, Bondnet, Adylkuzz, CoinMiner, Linux.BTCMine.26, Zminer, DevilRobber, PyCryptoMiner, RubyMiner i MassMiner, i sve su dokumentovane u roku od samo nekoliko meseci.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

PCPress.rs Image

Pored toga što je omiljena za nezakonito rudarenje, Monero valuta sada postaje i omiljeno platežno sredstvo među kriminalcima, a nakon što je Sodinokibi Ransomware grupa hakera odlučila da Bitkoin zameni ovom valutom. Tako se od žrtava sada traži da otkupnine plaćaju u Monero valuti, a zbog toga što su informacije o transakcijama privatne, što organima reda otežava istragu, a napadačima daje više slobode.

Izvor: Herald

Facebook komentari: