Računari i Galaksija

Montana će prva u potpunosti zabraniti TikTok

Montana je spremna da postane prva američka država koja će zabraniti TikTok. Državno zakonodavstvo usvojilo je zakon kojim se od prodavnica aplikacija zahteva da blokiraju aplikaciju u državi. Predlog zakona, koji je prošao 54-43, sada će biti upućen republikanskom guverneru Gregu Gianforteu, koji je ranije zabranio aplikaciju na uređajima u državnom vlasništvu.

PCPress.rs Image

TikTok ipak nije tako bezbedna mreža kako se tvrdilo

Zabrana bi trebalo da stupi na snagu 2024. godine, mada će se verovatno suočiti sa pravnim izazovima mnogo pre toga. Ipak, sve ovo se pažljivo prati kako se pritisak na TikTok povećava. Izvršni direktor Shou Chew je svedočio na saslušanju u Kongresu prošlog meseca gde je pokušao, uglavnom bezuspešno, da umanji važnost povezanosti kompanije sa ByteDance-om i Kinom.

U međuvremenu, vlada Sjedinjenih Država pokušava da primora ByteDance da se u potpunosti odvoji od TikTok-a. Zabrana Montane bi mogla poslužiti kao neka vrsta šablona za ostatak zemlje, iako je nejasno da li će takve zabrane izdržati pravne izazove.

Pročitajte i:  TikTok otpušta radnike kako bi smanjio troškove

Poput saveznih zakonodavaca, zakon iz Montane tvrdi da TikTok-ove veze sa ByteDance-om dovode u opasnost lične podatke američkih korisnika jer bi kompanija mogla biti primorana da preda informacije kineskoj vladi. TikTok je dugo negirao ove tvrdnje i posvetio je više od milijardu dolara projektu Teksas, projektu namenjenom rešavanju problema nacionalne bezbednosti.

TikTok je ranije rekao da bi predložena zabrana u Montani naškodila malim preduzećima koja se oslanjaju na aplikaciju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: