BIZIT plus

mts app konkurs – Komunikacija s mladim talentima

Srbija ima mnogo neverovatno nadarene dece, što je mts prepoznao i pružio im priliku da pokažu svoje sposobnosti kroz takmičenje u kreiranju najbolje aplikacije za mobilne uređaje.

PCPress.rs Image
Pobednici 6. mts app konkursa sa direktorkom Sektora za PR Telekoma Srbija, Marijom Bošković

Super talentovani đaci 12 srednjih škola Srbije udružili su se u timove kako bi pokazali da poseduju izvanredne IT talente u okviru mts app konkursa u organizaciji Telekoma Srbije. Tema aplikacije nije bila strogo određena kako bi se pružilo što više prostora za kreativnost učesnika.

Učenički timovi imali su dva meseca za rad na aplikacijama koje su početkom decembra predstavili pred žirijem i ostalim učesnicima. Žiri u čijem su sastavu bili predstavnici Telekoma Srbije i partnerske organizacije SEE ICT vrednovao je originalnost ideje, način realizacije, funkcionalnost i opšti utisak,  a u kategoriji  za specijalnu nagradu – i posebno izraženu inovativnost aplikacije.

Od 21 aplikacije, pobedu na šestom mts app konkursu odneo je tim Nevermore učenika Računarske gimnazije u Beogradu i aplikacija pod nazivom Walkie Talkie koja korisnicima omogućava da preko LAN mreže ili mobilnog hotspot‑a, koriste mobilni telefon kao voki‑toki, u situacijama i na mestima gde telefon nije moguće koristiti na uobičajen način. Pobednički tim na mts app konkursu osvojio je posetu Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni.

Članovi pobedničkog tima, Luka Simić, Lazar Premović i Mateja Brnabić, otkrili su nam šta je potrebno za trijumf:

Gde ste pronašli inspiraciju za pobedničku aplikaciju?

Lazar: Meni je bio potreban bežični mikrofon i odlučili smo da koristimo mobilni telefon, ali nijedno rešenje koje smo isprobali nije radilo bez Internet konekcije i tako je nastao Walkie‑Talkie.

Mateja: Nakon što smo počeli s radom na aplikaciji (prvobitno za njega), shvatili smo mogućnosti onoga što pravimo.

Luka: Isprva smo razmišljali da napravimo mobilnu adaptaciju jedne društvene igre, ali odabrali smo ovu aplikaciju jer je ideja inovativnija.

Na kakve ste izazove nailazili prilikom kreiranja vaše aplikacije?

Lazar: Jedan od najvećih izazova bio je balansiranje između bandwidth‑a Wi‑Fi mreže, kvaliteta zvuka i kašnjenja signala, što smo rešili upotrebom 8‑bit 8 kHz audio‑enkodiranja koje, nažalost, i dalje nije podržano na svim uređajima.

Luka: Da, aplikacija još uvek nije savršena u tom pogledu.

Mateja: Imali smo nekih poteškoća koje su se pojavile svega dva dana pre kraja roka, pa smo dodatno radili na ispravkama. Zahvaljujući Lazarevom trudu i odličnom poznavanju programiranja, uspeli smo da rešimo sve probleme.

Kako ocenjujete svoju konkurenciju na konkursu?

Lazar: Konkurencija je bila izuzetno jaka i svaka nagrađena aplikacija pokazala je nešto novo i zanimljivo.

Mateja: Za jedno četiri‑pet aplikacija koje smo videli mislili smo da su bolje.

Da li ste verovali da ćete pobediti?

Luka: Verovali smo da ćemo osvojiti specijalnu ili treću nagradu. Bilo je poprilično iznenađenje kada su nam saopštili vest!

Mateja: Mislim da smo osvojili nagradu isključivo zbog originalnosti našeg rešenja.

Gde vidite sebe za pet godina?

Mateja: Ne znam.

Lazar: Studije na RAF‑u ili ETF‑u i, nadam se, još uvek sarađujući sa Matejom i Lukom, s kojima se družim i radim već tri godine.

Luka: Na fakultetu i možda u nekoj programerskoj firmi.

Nagrađene aplikacije za 2016.

  1. mesto – aplikacija Walkie Talkie, tim Nevermore.
  2. mesto dele aplikacije – Notekeeper Luke Jovičića iz Matematičke gimnazije i eRrand tima devDev koji dolazi iz Gimnazije „Bora Stanković“.
  3. mesto dele aplikacije – TrashCam tima LeVel iz Gimnazije „Bora Stanković“ i Safe Zones tima Name koji dolazi iz Gimnazije Bolyai.
  4. Specijalna nagrada „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“ – aplikacija Volter 1.0 tima „Komšije“ iz Matematičke gimnazije u Beogradu.

mts app u brojkama

  • 1700 učenika upoznato sa idejom konkursa
  • 86 timova do sada učestvovalo
  • 90 aplikacija predstavljeno

Nebojša Prijić

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari: