Računari i Galaksija

Mubadala u prvoj fazi gradi razvojni centar

Predstavnici Mubadale, kompanije koja, kako piše Politika, važi za glavnog investicionog pokretača Ujedinjenih Arapskih Emirata sastali su se u Beogradu sa predstavnicima Vlade.

2785105Na sastanku kome su prisustvovali prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i predstavnici kompanije Mubadala razgovarano je o saradnji u oblasti informacionih tehnologija i konkretnim projektima koji prethode izgradnji fabrike čipova u Beogradu.

Prva faza je izgradnja centra za istraživanje i razvoj informacionih tehnologija, gde bi se zaposlili naši vrhunski naučnici i inženjeri, a investicija u projekat istraživanja i razvoja iznosila bi više stotina miliona dolara, prenosi agencija Tanjug.

Pored fabrike čipova, tema sastanka bile su i investicije u domenu telekomunikacija, obnovljivih izvora energije, izgradnje gasnih elektrana, kao i u oblasti građevinarstva (hoteli, poslovni prostori i drugi rezidencijalni objekti), a iznet je i konkretan predlog kompanije Mubadala o izgradnji fabrike za proizvodnju sofisticarnih komponenti za avio industriju.

„Mubadala će doneti visoke tehnologije i investicije kakve do sada Srbija nije imala. Oni će obezbediti da se uposle naši vrhunski naučnici i da industrija znanja u budućnosti po izvoznim prihodima postigne uspeh kao što danas imamo u auto industriji. To je tehnologija kakvu imaju samo vodeće svetske sile, što će od Srbije napraviti lidera u regionu u industriji znanja“, izjavio je Dinkić.

“Ovo je od strateškog značaja za našu zemlju. Vlada Srbije će dati punu podršku i prihvatiti sve uslove sa namerom da ubrzamo proces saradnje u oblasti informacionih tehnonologija”, naglasio je Vučić.

Kako saznaje Politika, Mubadali su već ponuđene lokacije za izgradnju fabrike, a jedna od njih nalazi se u blizini aerodroma Nikola Tesla u Beogradu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,