Na svetsko finale Imagine Cupa odlazi BarFoo iz Beograda

Pobednici ovogodišnjeg nacionalnog finala takmičenja Imagine Cup su članovi tima BarFoo sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i njihov mentor Srđan Božović.

BarFoo, pobednici Nacionalnog finala Imagine Cup-a 2Oni će predstavljati Srbiju u Svetskom polufinalu Imagine Cupa, najvećeg studentskog tehnološkog takmičenja, a za ovo mesto su se izborili aplikacijom Sonochrome za Windows Phone 8 uređaje i Windows 8.1, koja boje pretvara u zvuk i tako daltonistima i slepim osobama omogućava da osete boje. BarFoo će se u Svetskom polufinalu u maju boriti sa najboljim timovima iz drugih zemalja za plasman u Svetsko finale, koje će od 29. jula do 1. avgusta ove godine u Sijetlu okupiti više od 35 ekipa sa svih strana planete.

„U proteklih 11 godina, u Imagine Cup-u je učestvovalo više od milion i po studenata iz 190 zemalja sveta. Timovi iz Srbije su uvek imali zapažene rezultate, što je veliki uspeh za Srbiju, ali i za njih pojedinačno. Nadamo se da će i ove godine takmičari imati prilike da svoje snove realizuju i žive ih. Imagine Cup je prava stvar za njih, jer im omogućava da svoje projekte i ideje predstave svetu“, naglasila je Ivana Ćuslović, Audience Marketing Manager iz kompanije Microsoft.

Pročitajte i:  Be My Eyes: Aplikacija preko koje možete da pomognete

BarFoo, pobednici Nacionalnog finala Imagine Cup-a

Drugo mesto osvojio je tim CMOS – Coding Masters of Serbia sa Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice. Njihova aplikacija EduSign kroz seriju tutorijala i mini igara uči ljude različitih uzrasta znakovnom jeziku. Trećeplasirani Extream Team sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu kreirao je projekat SugarLife koristeći cloud servise, koji prestavlja integrisano interaktivno okruženje za prikupljanje i deljenje informacija namenjenih obolelim od dijabetesa.

Nacionalno finale Imagine Cup-a otvorio je generalni direktor Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori Željko Vujinović, koji je poželeo dobrodošlicu članovima pet timova, koji su dospeli u finale nakon dve runde kvalifikacija. Članice AdaJAMM tima, prošlogodišnje pobednice Imagine Cupa u kategoriji Women’s Atheltics App Challenge, predstavile su pobedničku aplikaciju i podelile iskustva o putovanju na finale u Sijetl.

Facebook komentari: