Najlakši, najtanji, prosto neodoljiv tablet

Kada se govori o tabletima visoke klase, Samsung Galaxy Tab S je nezaobilazan. Nedavno je ovaj vrhunski model dobio naslednika – Tab S2 – i to u dve verzije različitih dijagonala. Mi smo isprobali manju…

Samsung Galaxy tab S2

Stari Galaxy Tab S je odličan tablet, tako da je Samsung imao prilično težak zadatak da napravi naslednika koji će ga prevazići. Ali, Korejci su elegantno zaobišli sve zamke u koje su mogli da upadnu u pokušaju da uvedu rizične revolucionarne novitete, i fokusirali se na dizajn i lakoću korišćenja uz prihvatanje novih trendova, zadržavajući pritom (gotovo) sve dobre osobine prethodnika.

Rezultat je elegantan, vanredno tanak i nadasve lak tablet, vrhunskih karakteristika i besprekornog ekrana – formata 4:3. U ponudi su dve verzije Galaxy Tab‑a S2, sa ekranima dijagonale od 8 i 9,7 inča, a do nas je stigla „osmica“.

Izuzev formata ekrana, novi model se dizajnom ne razlikuje mnogo od starog, a takođe podseća na uveličane verzije Samsung‑ovih telefona više klase. Kućište je od kvalitetne plastike s metalnim okvirom; naš primerak bio je bele boje, a na Internetu smo videli i crne verzije. U taster Home ugrađen je čitač otisaka prstiju, što je još jedan trend u visokoj klasi koji je Samsung prihvatio.

“K’o papir!”

Ubedljiviji je pogled sa strane: tablet je gotovo neprirodno tanak, premda primetna izbočina na mestu gde je kamera pomalo kvari taj utisak. Ipak, karakteristike kamere to donekle opravdavaju: osam megapiksela je skromnije od onoga što imaju vrhunski Samsung‑ovi telefoni, ali predstavlja odličnu vrednost za tablete; uz to, objektiv ima maksimalnu blendu 1:1,9. Slike su odlične, a video može biti do rezolucije 1440p. Ipak, najubedljvija je masa: Tab S2 je neverovatno lak, što je veoma važna osobina za tablet čiji format ekrana sugeriše da je prevashodno namenjen čitanju – ni posle višečasovnog korišćenja nećete osetiti zamor u rukama.

Foto: samsung.com
Foto: samsung.com

Samsung je u novi model ugradio osmojezgarni procesor Equinos 5433, što je jedna od najboljih platformi koje se danas mogu naći, 3 GB radne i 32 GB skladišne memorije (postoji i verzija sa 64 GB), koja se može proširiti microSD karticom.

Naš primerak imao je i podnožje za SIM karticu koja omogućava korišćenje mobilnog Interneta, uključujući LTE, a nešto para ćete uštedeti ako vam mobilni Internet nije potreban, pa se opredelite za veziju bez SIM‑a. Sve u svemu, performanse su odlične, a isto tako je odličan i AMOLED ekran, čiji senzor ambijentalnog osvetljenja automatski podešava ne samo osvetljaj već i druge parametre, uključujući gamu, pa čak i balans belog. Sa softverske strane nema mnogo iznenađenja: instaliran je Android 5.0.2 sa TouchWiz‑om, tako da je osećaj sličan kao na Galaxy‑ju S6 ili Note‑u 5.

Samsung‑ovo partnerstvo sa Microsoft‑om donelo je u Tab S2 fabrički instalirane popularne aplikacije ovog softverskog giganta. Samsung‑ovih aplikacije nema previše, ali još uvek ima nekih koje bismo rado uklonili kada bi to bilo jednostavno.

Sve što smo rekli za „osmicu“ važi i za veziju s većim ekranom, uključujući i rezoluciju, osim, naravno, dimenzija i (još uvek veoma male) mase. Razni korisnici imaju različite zahteve, ali Galaxy Tab S2 može se smatrati jednim od najboljih trenutno dostupnih tableta, sa samo jednom potencijalnom manom: insistiranje na maloj debljini i masi neminovno je dovelo do ugradnje manje baterije. I pored svih mera štednji, 4 Ah uz snažan hardver ne može da obezbedi dugu autonomiju pri korišćenju procesorski intenzivnih aplikacija.

Veći model ima i veću bateriju, ali njegov ekran srazmerno više i troši, tako da se ni kod njega ne može očekivati bitno bolja situacija. Tablet se obično koristi kod kuće, tako da to najčešće nije problem, ali može da zasmeta ako planirate intenzivno igranje igara van kuće.

Samsung Galaxy Tab S2 8.0
Ekran 8” 1536×2048 AMOLED
Procesor Eqinos 5433 octa core, 4×1,9 GHz
+ 4×1,3 GHz
Memorija 3 GB RAM, 32 GB flash +
microSD do 128 GB
Komunikacija Dual band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, microUSB, USB OTG, BT 4.1, 3G, LTE
GPS A-GPS, Glonass
Kamera Zadnja 8 Mp, prednja 2 Mp; video 1440p
Operativni sistem Android 5.0.2 Lollipop
Baterija 4 Ah
Dimenzije i masa 199×135×5,6 mm; 272 g
AnTuTu 48,433
Cena Oko 500 evra
Kontakt www.samsung.rs

Bojan Stanojević

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,