Najranjiviji Shockwave, Flash Player, iTunes i Java

U izveštaju kompanije Kaspersky pod nazivom “Procena rizika ranjivosti softvera” navodi se da su među softverskim paketima najranjiviji Adobe Shockwave, Flash Player, Apple iTunes/Quick Time i Java.

boellstiftungIzveštaj je zasnovan na bazi od 11 miliona korisnika, a u različitim programima otkriveno je više od 132 miliona bezbednosnih propusta koji potencijalno mogu biti zloupotrebljeni.

U izveštaju kompanije Kaspersky se navodi da su one korišćene kao glavna „alatka“ koja se koristi za krađu privatnih podataka korisnika, špijuniranje i sabotiranje bitnih industrijskih sistema ili vladinih organizacija.

Što se ažuriranja na novije verzije softvera tiče, izveštaj je pokazao da je šest nedelja nakon objavljivanja najnovije Java verzije samo 28,2 odsto korisnika je uspelo da se prebaci na najsigurniju verziju, a njih 70 odsto je ostavilo svoj sistem ranjiv sa Java sigurnosnim propustima. Zastarela Adobe Reader verzija iz decembra 2011 je nađena na 13,5 odsto kompjutera.

„Ovo istraživanje otkriva da objavljivanje rešenja za sigurnosne probleme ukratko posle njihovog otkrivanja nije dovoljno da učini korisnike i poslodavce sigurnijim. Neefikasan mehanizam unapređivanja programa izložio je riziku mnoge korisnike Java, Adobe Flas-a i Adobe Readera. Ovo, zajedno sa celom serijom kritičnih ranjivosti u Java programima tokom 2012. i na početku 2013. godine, ističe potrebu za najsavremenijim metodama zaštite. Kompanije treba veoma ozbiljno da shvate ovaj problem, jer su sigurnosne greške postale glavni pristup uspešnim ciljanim napadima”, rekao je Vyacheslav Zakorzhevsky iz kompanije Kaspersky.

Pročitajte i:  Edukacija i podizanje svesti - prva linija odbrane od dipfejk prevara

(Photo: boellstiftung/Flickr)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,