ERP 2024

Najstariji aktivni torrent fajl napunio 15 godina

Torrent fajlovi su odavno postali omiljeno sredstvo online populacije, te već skoro dve decenije služe da deljenje fajlova. Među njima se kriju i oni koji postoje prilično dugo, pa je TorrentFreak nedavno objavio da je najstariji fajl ovog tipa proslavio 15. rođendan, a radi se o kratkom filmu koji se bazira na kultnom ostvarenju The Matrix, te poneo ime The Fanimatrix.

PCPress.rs Image

Naime, film je 2003. godine napravila grupa prijatelja sa Novog Zelanda, a za samo 800 dolara, te su projekat završili za devet dana. Sebastian Kai Frost, zadužen za IT u okviru filmskog projekta, rekao je da su uspeli da konačni fajl smanje na 150MB, te da je hosting bio previše skup u to vreme, da bi uskoro saznali za BitTorrent, na koji su svoj fajl otpremili 28. septembra te 2003. godine. Fajl je potom preuzet 70 hiljada puta za samo nedelju dana. Tako je filmska ekipa tokom svih ovih godina uštedela oko 550 hiljada dolara koje bi potrošila na hosting, a zahvaljujući BitTorrent-u koji od tada čuva njihov debitantski uradak.

PCPress.rs Image

Upravo zbog toga Frost planira da osveži web-sajt filma, te na njega smesti i torrent, a kako bi ovaj ostao što duže u internet prostranstvima.

Izvor: TheNextweb

Facebook komentari: