Najveći broj spamova dolazi iz SAD-a

VIPRE Security Group je u svom poslednjem Email Threat Trends izveštaju identifikovala SAD kao najveći izvor spamova na globalnom nivou. Na drugom mestu se nalazi Velika Britanija, a za njima Irska i Japan. Države koje su najviše „bombardovane“ spam email-ovima su SAD, Velika Britanija i Kanada.

PCPress.rs Image

Ako se gleda po industrijama, najviše su bili pogođeni proizvodnja, državne institucije i IT sektor. U Q1 2024. godine, čak 43 procenta spamova upućeno je ka kompanijama u proizvodnom sektoru, ka državnim institucijama 15 procenata, a ka IT-u 11 procenata. Ovo je velika promena u odnosu na Q1 2023. godine, kada su najviše spamova primale kompanije u finansijskom sektoru (25 procenata), zdravstvu (22 procenta) i edukativne ustanove (15 procenata).

Uočen je veliki porast broja phising emailova, maskiranih kao komunikacija koja dolazi iz HR sektora kompanije. Takvi email-ovi uglavnom su povezani sa benefitima, kompenzacijama ili osiguranjem koje su primaoci „dobili“ od svoje kompanije. Ovakvi email-ovi obično su sadržali maliciozne linkove, priloge u HTML ili PDF formatima, ili QR kodove koji su redirektovali korisnike do phishing sajtova. Linkovi su bili najzastupljeniji (75 procenata), a za njima slede prilozi (24 procenta), dok su QR kodovi upotrebljeni u jednom procentu phishing napada.

Pročitajte i:  Google Search se bori protiv sadržaja niskog kvaliteta

Malware se sve više skrivaju na cloud storage platformama, kao što je recimo Google Drive. Email-ovi koji su sadržali linkove ka ovim lokacijama (na kojima se nalaze dokumenta zaražena malware-om, povećana su sa tri procenta iz Q1 2023, na 22 procenta u Q1 2024. godine.

Izvor: Betanews

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *