BIZIT plus

Najveći broj Windows igara moći će da se pokrene na računarima sa novim ARM čipovima

Qualcomm je naveo da novi ARM-zasnovani prenosni računari imaju znatno veću kompatibilnost sa x64-zasnovanim softverom nego njihovi prethodnici. Ranije je bilo potrebno portovanje aplikacija, a Qualcomm uverava developere igara da će njihovi naslovi sada funkcionisati bez ikakvih problema na budućem Snapdragon X Elite sistemu, koji će uskoro biti zvanično predstavljen.

PCPress.rs Image

Na Game Developers Conference, Issam Khalil, inženjer iz Qualcomm-a, otkrio je da će ti računari pokretati emulaciju x86 i x64 igrara, bez gubitka, ili sa minimalnim gubitkom u performansama. On je objasnio da je usko grlo u radu igara obično GPU, a da emulacija ne utiče na GPU, pa je zato praktično ne postoji smanjenje performansi. Time će se proizvođači igara osloboditi „pritiska“ da menjaju i prilagođavaju izvorni kod za ARM procesore.

Naravno, postoje i određeni problemi. Neke igre neće moći da se pokrenu u emulaciji, uglavnom one koje upotrebljavaju procedure na nivou kernela za zaštitu od varanja. Qualcomm je testirao emulaciju sa najpopularnijim igrama sa Steam platforme i navode da njihova tehnologija omogućava nesmetan rad najvećeg broja igara sa te liste.

Pročitajte i:  Novi modem kompanije Qualcomm mogao bi pomoći vašem sledećem telefonu da radi brže kod kuće

Ukoliko emulacija ne radi, developeri imaju dve mogućnosti za pokretanje njihovih igara na Snapdragon-zasnovanim Windows mašinama. Oni mogu da u potpunosti portuju svoje naslove na native ARM64, čime bi dobili optimalne CPU performanse. Druga varijanta je da će Qualcomm podržati hibridne ARM64EC aplikacije, u kojima Windows biblioteke i Qualcomm drajveri rade bez normalno, dok se drugi delovi softvera emuliraju, što će obezbediti „skoro maksime“ performanse.

Ako ovo bude sprovedeno kako je najavljeno, Qualcomm će napraviti ogroman korak napred na tom polju, što će značajno doprineti proširenju ponude ARM-zasnovanih Windows računara.  

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *