Najveći pad prodaje PC-ja u CEE

Kako javlja IDC, prošla godina bila je najgora u istoriji prodaje PC računara na području Centralne i Istočne Evrope. Već treću godinu uzastopno, procentualni pad broja isporučenih PC-ja je dvocifren, a 2015. godina zabeležena je kao rekordna po padu prodaje.

downward-graph-580x358

Govoreći u brojkama, u 2015. godini zabeležen je pad prodaje od 26,2% u odnosu na 2014. godinu. Potrošački segment zabeležio je pad prodaje od 27,6 procenata, dok je potražnja PC-ja u poslovnom sektoru opala za 23,9 procenata. Zanimljivo je da je u 2014. godini potrošački segment čak zabeležio rast. Ovaj rast, iako neznatan, pripisuje se izlasku Windows-a 10, pa su pojedinačni kupci koji i dalje žele da koriste novu tehnologiju ipak više kupovali PC-je, ali je 2015. godine izostao novi podsticaj, pa retultati deluju još dramatičnije. Prema IDC-ju, fluktuacije valuta I niske cene nafte uticale su dodatno na ekonomsku neizvesnost, a ni sankcije Rusiji i zemljama ZND-a nisu doprinele boljoj prodaji.

Tri najveća isporučioca ipak su ojačali svoje pozicije. Lenovo se našao na vrhu u obe kategorije (potrošačkoj i poslovnoj), HP je na drugom mestu, a treći je Asus. Iako rezultati za 2015. godinu izgledaju obeshrabrujuće, u IDC-u smatraju da će se do kraja 2016. godine tržište stabilizovati i da više neće biti tako velikih fluktuacija.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

Izvor: Channelnomics

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,