BIZIT plus

NASA i dalje pokušava da popravi kvar na Voyager 1 sondi

Voyager 1 sonda putuje već 46 godina, ali izgleda da će tom putovanju uskoro doći kraj – bar kada se radi o njenoj primarnoj funkciji – slanju podataka. NASA još uvek pokušava da popravi grešku koja se pojavila krajem prošle godine, a izgledi da uspeju su sve lošiji. Voyager program menadžer, Suzanne Dodd, potvrdila je da Jet Propulsion Laboratory timu samo čudo može da pomogne u tome.

PCPress.rs Image

Očekivano je da sonda koja decenijama putuje kroz svemir povremeno ima greške u radu. Do sada je NASA uspevala da je održi u online stanju, čak i nakon što su neki od osnovnih sistema i naučnih instrumenata zauvek prestali da rade. Međutim, sada je situacija drugačija. Prvi put, problem se pojavio u novembru prošle godine, u formi oštećenih i nečitljivih podataka koje je sonda slala. Do kraja decembra, JPL je pokušao sve uobičajene načine za popravak, kao što su restart Voyager-a 1 i pomeranje pozicije antene.

Sonda, po svemu sudeći, uspeva da primi komande, ali Flight Data System (FDS) ne šalje korektne podatke nazad. Oštećeni tok nula i jedinica koje NASA prima, znači da nije moguće očitati trenutni status sonde. Prema Dodd, tim je uspeo da prati problem do FDS-a, ali zbog nemogućnosti primanja telemetrijskih podataka, praktično je nemoguće tačno locirati izvor problema.

Pročitajte i:  Na Internacionalnoj svemirskoj stanici otkrivena bakterija-mutant

Problem je i što inženjeri koji su napravili Voyager 1 nisu više živi, pa ne mogu da pomognu svojim iskustvom. Dokumentacija postoji, ali je ogromna i u papirnoj formi, pa je potrebno mnogo vremena za pretragu i pronalazak potrebnih informacija.

Inače, Voyager 1 sonda lansirana je 1977. godine i uspela je da bude prvi, ljudskom rukom napravljen objekat, koji je napustio sunčev sistem 2012. godine. NASA je nedavno poslala novi softver na Voyager 1 s kojim se nada da će ga održati operativnim još neko vreme (kako se za sada pokazuje, neuspešno). Ipak nije baš sve izgubljeno. Čak iako Voyager 1 prestane da funkcioniše, ostaje još Voyager 2 koji je Sunčev sistem napustio 2018. godine.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,