BIZIT plus

NASA: Misteriozna svetlost na Marsu

Fotografija koju je na Marsu snimio Curiosity rover agencije NASA prikazuje misterioznu svetlost koja je obasjala pustinjski pejzaž sa stenovitim uzvišenjima u pozadini.

PCPress.rs Image

NASA je i ranije prijavljivala slične anomalije na fotografijama koje su stigle od rovera, a poslednji snimak napravljen je 16. juna, te su ljubitelji vanzemaljskih dobili povod da tvrde da je to dokaz o dalekim inteligentnim oblicima života. Eksperti agencije NASA, sa druge strane, tvrde da se radi o kosmičkom zraku koji se odbio od sočiva na kameri, i reflektovao na obližnja uzvišenja.

Curiosity se na Mars spustio 2012. godine, te u svom sklopu ima čak 17 kamera. Od tada „luta“ Crvenom planetom, i na zemlju šalje velike količine podataka zajedno sa fotografijama koje ih upotpunjuju. Rover ima i dve navigacione kamere koje su smeštene na prednjem delu, poput očiju, a koje funkcionišu zajedno, i prave crno-bele 3D panoramske snimke. Poslednju fotografiju zabeležila je kamera koja se nalazi na desnoj strani, a leva kamera, na žalost, nije „gledala“ u istom smeru, pa nije zabeležila istu pojavu. Misteriozna svetlost se brzo pojavila, te isto tako brzo i nestala, budući da je nema na fotografijama koje su snimljene nekoliko sekundi pre, te nekoliko sekundi kasnije.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Članovi NASA tima ističu da misterioznu svetlost na Curiosity fotografijama vide skoro svake nedelje, te pretpostavljaju da nastaje kao posledica kosmičkog zračenja – prirodnog jonizujućeg zračenja koje stiže i do površine Zemlje, a sastoji se od galaktičkog kosmičkog zračenja i zračenja sa Sunca. Ovakvi zraci su ipak češći na Marsu nego na Zemlji, a zbog tanjeg atmosferskog sloja koji ne pruža dovoljnu zaštitu od kosmičke radijacije, što ide u prilog objašnjenju o poreklu misteriozne svetlosti.

Izvor: Independent

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,