NASA: Misteriozna svetlost na Marsu

Fotografija koju je na Marsu snimio Curiosity rover agencije NASA prikazuje misterioznu svetlost koja je obasjala pustinjski pejzaž sa stenovitim uzvišenjima u pozadini.

NASA je i ranije prijavljivala slične anomalije na fotografijama koje su stigle od rovera, a poslednji snimak napravljen je 16. juna, te su ljubitelji vanzemaljskih dobili povod da tvrde da je to dokaz o dalekim inteligentnim oblicima života. Eksperti agencije NASA, sa druge strane, tvrde da se radi o kosmičkom zraku koji se odbio od sočiva na kameri, i reflektovao na obližnja uzvišenja.

Curiosity se na Mars spustio 2012. godine, te u svom sklopu ima čak 17 kamera. Od tada „luta“ Crvenom planetom, i na zemlju šalje velike količine podataka zajedno sa fotografijama koje ih upotpunjuju. Rover ima i dve navigacione kamere koje su smeštene na prednjem delu, poput očiju, a koje funkcionišu zajedno, i prave crno-bele 3D panoramske snimke. Poslednju fotografiju zabeležila je kamera koja se nalazi na desnoj strani, a leva kamera, na žalost, nije „gledala“ u istom smeru, pa nije zabeležila istu pojavu. Misteriozna svetlost se brzo pojavila, te isto tako brzo i nestala, budući da je nema na fotografijama koje su snimljene nekoliko sekundi pre, te nekoliko sekundi kasnije.

Članovi NASA tima ističu da misterioznu svetlost na Curiosity fotografijama vide skoro svake nedelje, te pretpostavljaju da nastaje kao posledica kosmičkog zračenja – prirodnog jonizujućeg zračenja koje stiže i do površine Zemlje, a sastoji se od galaktičkog kosmičkog zračenja i zračenja sa Sunca. Ovakvi zraci su ipak češći na Marsu nego na Zemlji, a zbog tanjeg atmosferskog sloja koji ne pruža dovoljnu zaštitu od kosmičke radijacije, što ide u prilog objašnjenju o poreklu misteriozne svetlosti.

Izvor: Independent

Facebook komentari:

SBB

TV 2019
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.