BIZIT plus

NASA se muči sa popravkom Hubble teleskopa

Svemirski teleskop Hubble već neko vreme pokazuje znake starosti, ali novi problem se pokazao posebno frustrirajućim. NASA je provela skoro nedelju dana pokušavajući da reši kvar na računaru korisnog tereta Hubble-a. Sistem se pokvario 13. juna, a operativni tim nije imao uspeha ni da ponovo pokrene računar 14. ili da se prebaci na rezervni memorijski modul. Ponovni pokušaj je takođe propao sa oba modula uveče 17. juna.

PCPress.rs Image

Telesktop u safe mode režimu

Teleskop i njegovi naučni instrumenti i dalje su u dobrom stanju, rekla je agencija, iako su operatori instrumente iz predostrožnosti stavili u bezbedan režim. Ovo nije prva takva greška ove godine. NASA je provela dane u oživljavanju Hubbla u martu nakon softverske greške na glavnom letačkom računaru. Takođe je otkrio da su nivoi napona Kamere širokog polja 3 opadali tokom decenija, do tačke kada su timski članovi morali da smanje te nivoe kako bi sprečili buduće probleme.

Kao i kod te kamere, starost će možda igrati ulogu u ovom najnovijem kvaru. Hubble-ov sistem korisnog tereta koristi NASA-inu standardnu svemirsku letelicu Computer-1 (NSSC-1) iz 1980-ih, koja uključuje dva računara i četiri 64K CMOS memorijska modula. U jednom trenutku se koristi samo jedan računar i memorijski modul, ali to možda neće biti važno ako više od jedne komponente otkaže. U tom svetlu, svemirski teleskop James Webb ne može doći dovoljno brzo – iako je već bio prozvan kao naslednik Hubble-a, za sada je jedina opcija popravljati ga.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: