Data centri 2024

Naučnici otkrili da sken mozga pomaže pri odabiru profesije

brain Prema najnovijim istraživanjima, snimak mozga može vam reći mnogo o tome za koju profesiju bi trebalo da se opredelite. Naučnici su koristili poseban skener (MRI) pomoću kojeg su na 40 dobrovoljaca izvršili istraživanje o tome u kojoj meri struktura mozga utiče na profesionalne sklonosti pojedinca.

Po završetku istraživanja rezultati su upoređeni i otkriveno je da siva materija (deo mozga zadužen za prijem informacija) pokazuje koliko je pojedinac dobar u zadacima kao što je pamćenje podataka ili u aritmetici.

Pored toga, naučnici su utvrdili i odgovarajuće strukturne modele koji se poklapaju sa određenim sposobnostima – brzina rezovovanja, numeričke veštine, memorija itd.

Dr Richard Haier, sa Univerziteta u Kaliforniji, koji je vodio istraživanje, izjavio je: “Kombinacija spoznajnih sposobnosti, ali i slabosti kod osobe, povezana je sa strukturom mozga. Iz tog razloga postoji mogućnost da ovakav sken može pomoći u izboru karijere pojedinca. Rezultati koje smo otkrili samo su osnova za nastavak ovih istraživanja”

Rezultati istraživanja objavljeni su u online žurnalu BMC Research Notes.

Pročitajte i:  Neuralink konkurencija: Još jedan čip za ljudski mozak

Izvor: Dailymail

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,