Računari i Galaksija

NAV u svetu mobilnih aplikacija

GoPro je u srpskom ogranku Wurth‑a implementirao svoju mobilnu aplikaciju za NAV koja radi na Android uređajima. Pored visoke funkcionalnosti, aplikacija donosi još jedan veliki novitet – mogućnost rada i kada nema konekcije s internetom.

capture_06Savremeni način prodaje podrazumeva da ste što bliži kupcu, a koliko god nam u tome pomagali telefoni, elektronska pošta i internet portali, direktna komunikacija između prodavca i kupca je nezamenljiva. Kada kupac dođe kod prodavca, problem pružanja kvalitetne i brze informacije ne postoji jer su neophodni podaci nadohvat ruke – tačnije, na ekranu računara koji je direktno povezan s bazom podataka u kojoj se skladište poslovne informacije. Ali, kada je prodavac kod kupca, stvari su mnogo teže.

I sada ćete pomisliti kako to i nije tako teško. Dovoljno je da imate odgovarajući mobilni uređaj i pristup internetu, a na nekom serveru instaliranu internet aplikaciju koja pristupa podacima u bazi. Samo, takvo rešenje je prilično nekomforno za rad ukoliko ekran nije dovoljno veliki. Na prenosivom računaru imaćete prihvatljivu udobnost na radu, ali već na tabletima to nije tako. Da ne govorimo o pametnim telefonima, gde od ovog posla nema ništa.

Pročitajte i:  Android malver ugrozio preko 12 miliona Google Play korisnika

A zašto bismo nosili laptopove u vreme Android‑a? Isto su pomislili i u GoPro‑u i napravili Android aplikaciju za povezivanje i rad u Microsoft Dynamcs NAV‑u. Ovo nije prva mobilna aplikacija za popularni ERP, ima ih više – od Microsoft‑ovog rešenja koje radi samo pod Windows‑om, do onih koje su razvijali nezavisni proizvođači za razne platforme, ali svaka od njih je imala poneki nedostatak. Ili su rešenja bila dobra i skupa ili su bila jeftina, ali s malom upotrebnom vrednošću.

Tako se ukazao prostor za novu mobilnu aplikaciju za NAV koja je, kako smo imali priliku da vidimo, pomirila dva suprotstavljena sveta. Rezultat je visoka upotrebljivost, po ceni koja ima ekonomsko opravdanje za korisnika. I ne samo to, GoPro je osmislio i realizovao neke nove ideje koje celu stvar čine još interesantnijom.

Da bi se iskoristile sve prednosti Android platforme, u razvoju aplikacije se koristio Java programski jezik i Android SDK. Na drugoj strani, veza s bazom podataka je dvojaka kroz Dynamic NAV web servise ili preko direktnog pristupa do SQL Servera. Svaka ima prednosti u određenim situacijama, pa se sistem sam prilagođava u cilju postizanja boljih performansi. Sve je razvijeno po modularnom principu i u dva sloja. Osnovni sloj je zadužen za povezivanje s bazom podataka, autentikaciju, transfer i privremeno skladištenje informacija, bezbednost i upravljanje kontaktima. U višem, aplikativnom sloju je poslovna logika, odnosno tu su smešteni objekti i funkcionalnosti nalik onim u samom ERP sistemu i bez kojih je nemoguće izvoditi poslovne aktivnosti. Da budemo jasniji, u ovom sloju je sve što vam je potrebno da razmenjujete s bazom podatke o kupcima, asortimanu, količinama u skladištu, pravite porudžbine, saznajete neophodne podatke o prodatoj i plaćenoj robi… Da ne nabrajamo dalje.

Pročitajte i:  Vaš Android browser je pun bespotrebnog sadržaja - očistite ga sa nekoliko dodira

Ipak, izdvojili bismo još jedan veoma značajan novitet. Rad bez kvalitetne konekcije s bazom podataka preko interneta više nije nemoguć. Pored online režima postoji i offline režim u kojem korisnik može da obavi praktično sve zadatke i bez interneta, a potom, kada se ukaže prilika, sve sinhronizuje s bazom podataka na serveru. Ovo je višestruko značajno, pre svega za komercijaliste koji rade u vangradskim područjima gde uglavnom nema pristupa internetu. Time je postignuta stoprocentna efikasnost prodavaca na terenu, što je sa stanovišta korisnika aplikacije od nemerljivog značaja.

Prva implementacija GoPro Android NAV aplikacije desila se u srpskom ogranku Wurth‑a, gde svakodnevno 60 komercijalista širom zemlje preko tableta kupcima u direktnom kontaktu pružaju informacije o dostupnosti artikala, prave porudžbine, proveravaju status prethodnih porudžbina i isporuka… Udobnost i brzina rada su dobili visoku ocenu od korisnika, a zahvaljujući mogućnosti da se pristupi podacima i kada nema interneta, obezbeđen je visok kvalitet servisa prema svim Wurth‑ovim kupcima.

Milan Bašić

(Objavljeno u časopisu connect 31)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

2 thoughts on “NAV u svetu mobilnih aplikacija

Comments are closed.