BIZIT plus

Netflix: Konkretne mere protiv deljenja naloga

Već se neko vreme priča o tome da je Netflix odlučio da stane na put onima koji naloge dele s rođacima, prijateljima i komšijama, a odluka je sada i zvanična. Kraj jedne ere.

PCPress.rs Image

Najnovija mera pogađa korisnike u Sjedinjenim Američkim Državama, budući da su već dobili obaveštenje da više ne bi trebalo da dele svoje naloge s onima koji žive izvan njihovih domaćinstava. Oni koji s tim budu nastavili će ubuduće morati da plaćaju dodatnih 7,99 dolara za svakog korisnika s kojim dele nalog. „Vaš nalog je za vas i za one s kojima živite“, piše u mejlu koji su dobili svi oni čiji se nalozi koriste s više lokacija.

Od korisnika se traži da podese “Netflix Household”, a Netflix je još 2022. počeo da primenjuje ovu strategiju na Kostariki, u Čileu i Peruu. Ideja je jednostavna – vlasnicima se dodatno naplaćivalo u slučaju da su poželeli da svojim nalozima priključe i druge korisnike koji ne žive u istom domaćinstvu. Suma tamo nije bila velika – između dva i tri dolara, u zavisnosti od oblasti.

PCPress.rs Image

U zemljama u kojima se testirala nova funkcija ipak nije bilo značajnijeg napretka, između ostalog i zbog toga što korisnici u isto domaćinstvo ubrajaju sve članove porodice, čak i one koji ne žive pod istim krovom. Zbog ove zabune su stigle brojne pritužbe, pa su se mnogi žalili da im se dodatna suma naplaćuje čak i kad nalog koriste članovi porodice. U novom mejlu su te nedoumice razjašnjene – domaćinstvu pripadaju oni koji Netflix filmove i serije gledaju s iste lokacije.

Važno je i da se zna da dodatni članovi ne mogu da se priključuju paketima koji koštaju 6,99 i 9,99 dolara, već tu priliku imaju samo oni koji plaćaju 15,49 i 19, 99 dolara.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija