BIZIT plus

Neuralink: Ispitivanja na ljudima za oko šest meseci

Prošlo je šest godina otkako je šef Tesle, SpaceX-a a od skoro i Twitter-a, Elon Musk suosnovao startup kompaniju – Neuralink. Prošle su tri godine otkako je kompanija prvi put demonstrirala svog robota za implantaciju. Pre dve godine kompanija je koristila svoju tehnologiju na svinjama. Zatim, pre nešto više od 19 meseci uradili su testiranje na primatima. Prilikom poslednjeg ispitivanja navodno nije preživelo 15 od 23 ispitanika.

PCPress.rs Image

Neuralink je imao dosta problema u prošlosti

Posle mesec dana odlaganja u oktobru, Neuralink je održao svoj treći “Show and Tell” događaj. Izvršni direktor Elon Musk je rekao: „Mislim da bi verovatno za oko šest meseci trebalo da budemo u mogućnosti da ispitamo Neuralink tehnologiju na čoveku.

Neuralink je imao dosta problema u prošlosti. Suosnivač kompanije Max Hodak tiho je napustio kompaniju. Zatim je naveo da i dalje veruje u uspeh Neuralink-a. Takođe, Musk je u avgustu kontaktirao rivalsku kompaniju Synchron kako bi razgovarao o potencijalnoj investiciji.

U februaru, Neuralink je potvrdio da su majmuni uginuli tokom testiranja prototipa njegovih BCI implantata na Kalifornijskom univerzitetu. Međutim, kompanija je odbacila optužbe Komiteta lekara za odgovornu medicinu o okrutnosti prema životinjama. Musk je indirektno odgovorio na te optužbe.

Pročitajte i:  AI će postati pametniji od čoveka do kraja 2025.

„Pre nego što i pomislimo da ubacimo uređaj u životinju, činimo sve što je moguće uz rigorozno testiranje softvera. „Izuzetno smo pažljivi i uvek želimo da kad god radimo implantaciju bilo u ovcu, svinju ili majmunu to bude empirijsko a ne samo istraživačko posmatranje.“

U julu, Synchron je preskočio veliku stepenicu. Lekari u bolnici Mount Sinai u Njujorku uspešno su instalirali 2.5 centimatara dug uređaj u osobu koja živi sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom. Pacijent, koji je izgubio sposobnost da se kreće i samostalno komunicira, trebalo bi da bude u stanju da surfuje internetom i šalje tekstualne poruke koristeći uređaj za prevođenje svojih misli u kompjuterske komande. Takođe, istog meseca, afera koju je Musk imao sa direktorom Neuralink-a, izašla je u javnost.

Neuralink i dalje radi na tome da dobije odobrenje američke agencije FDA za svoj implant. Kompanija je nagrađena od programa Breakthrough Device Designation u julu 2020.godine. Ovaj program omogućuje pacijentima „blagovremeniji pristup“ obećavajućim tretmanima i medicinskim uređajima, brzim praćenjem njihovog razvoja i regulative. Od septembra 2022.godine FDA dodelila je oznaku tog programa za 728 medicinska uređaja.

Pročitajte i:  SpaceX pravi mrežu špijunskih satelita za američke obaveštajne službe

„Svi smo mi na neki način već kiborzi“

Takođe, FDA je ažurirala svoje smernice u vezi sa kliničkim i nekliničkim BCI testiranjem 2021.godine. „Oblast implantiranih BCI uređaja brzo napreduje od fundamentalnih neuronaučnih otkrića do translacionih aplikacija. Takođe, brzo se pojavljuje na tržištu“, navodi agencija. „Implantirani BCI uređaji imaju potencijal da donesu korist osobama sa teškim invaliditetom povećavajući njihovu sposobnost interakcije sa svojim okruženjem, Tako će svim osobama sa teškim invaliditetom biti obezbeđena nova nezavisnost u svakodnevnom životu.

„Slično je Fitbit-ovoj tehnologiji, samo se nalazi u vašoj glavi i poseduje sićušne žice“, rekao je Musk, pričajući o Neuralink-ovom uređaju tokom događaja 2021.godine. Uređaj se oslanja na provodnike prečnika od čak 1.024, 5 mikrona koji su “ušiveni” u sivu materiju pacijenta kako bi formirali veze sa okolnim neuronima. Tako, obezbeđuju uzorkovanje električne emisije mozga visoke rezolucije i prevođenje između analognih električnih impulsa i digitalnog kompjuterskog koda.  Do sada, sve što je Neuralink postigao je da to da je naterao majmuna da igra ping-pong bez džojstika.

Pročitajte i:  Musk izgubio parnicu protiv izraelske kompanije za prikupljanje podataka

„Svi smo mi na neki način već kiborzi“, rekao je Musk. „Vaš telefon i računar su produžetak vas samih“. Međutim, ovi uređaji predstavljaju značajna ograničenja za našu sposobnost komunikacije. „Ako ste u interakciji sa telefonom, to je ograničeno brzinom kojom možete da pomerate palčeve ili brzinom kojom možete da razgovarate.“ Musk napominje da ovaj metod može da prenosi samo „desetine, možda sto“ bitova podataka u sekundi, dok „računar može da komunicira na nekoliko, gigabita ili terabita u sekundi“.

„Ovo je osnovno ograničenje sa kojim treba da se pozabavimo kako bismo ublažili dugoročni rizik od veštačke inteligencije“, rekao je on Musk.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: