Top50 Glas publike

Neuralink objavio da će prva testiranja na ljudima imati za 6 meseci

Prošlo je šest godina otkako je Elon Musk suosnivao startup interfejsa za kontrolu mozga (BCI), Neuralink. Prošle su tri godine otkako je kompanija prvi put demonstrirala svog robota za implantaciju „nalik na šivaću mašinu“, dve godine otkako je kompanija zabila svoju tehnologiju u glave svinja — i nešto više od 19 meseci otkako su isto uradili primatima, napor koji je navodno ubio 15 od 23 ispitanika.

PCPress.rs Image

Posle mesec dana odlaganja u oktobru, Neuralink je održao svoj treći događaj gde je izvršni direktor Elon Musk najavio: „Mislimo da bi verovatno za oko šest meseci trebalo da budemo u mogućnosti da instaliramo Neuralink na čoveka.

Burna vremena, sporna tehnologija

Neuralink je doživeo burna vremena u prethodnom ažuriranju statusa u aprilu 2021. godine. Suosnivač kompanije Max Hodak je tiho dao otkaz neposredno nakon tog događaja, iako je rekao da je i dalje uz kompaniju i njen uspeh. Taj iskaz samopouzdanja je naknadno razbijen prošlog avgusta nakon što je Musk navodno prišao glavnom rivalu Neuralinka, Sinhronu, kao investicionoj prilici.

Pročitajte i:  Neuralink i zloupotreba životinja

Ranije u februaru, Neuralink je potvrdio da su majmuni uginuli tokom testiranja prototipa njegovih BCI implantata na Kalifornijskom univerzitetu, Davis Primate Center, ali je odbacio optužbe Komiteta lekara za odgovornu medicinu o okrutnosti prema životinjama. Musk je indirektno odgovorio na te optužbe u sredu.

U julu, Sinchron je pobedio Neuralink na tržištu kada su lekari u bolnici Mount Sinay u Njujorku uspešno instalirali inč i po dug uređaj kompanije u osobu koja živi sa ALS. Pacijent, koji je izgubio sposobnost da se kreće i samostalno komunicira, trebalo bi da bude u stanju da surfuje internetom i šalje tekstualne poruke koristeći uređaj za prevođenje svojih misli u kompjuterske komande. Istog meseca, afera koju je Musk imao sa direktorom Neuralinka, koja je sada trudna sa svojim blizancima, takođe je izašla na videlo.

Neuralink i dalje radi na tome da dobije odobrenje FDA za svoj implant, iako je kompanija nagrađena agencijskom oznakom Breakthrough Device Designation u julu 2020. godine. Ovaj program omogućava pacijentima i negovateljima „blagovremeniji pristup“ obećavajućim tretmanima i medicinskim uređajima brzim praćenjem njihovog razvoja. Od septembra 2022. godine FDA je dodelila tu oznaku za 728 medicinskih uređaja.

Pročitajte i:  Neuralink pod istragom zbog testiranja na životinjama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *