Prvi pacijent Neuralink-a kontroliše računar svojim mislima 

Pacijent je rekao je da je operacija za ugradnju implantata u mozak, koju je izveo Neuralink, “izuzetno laka”.  

PCPress.rs Image

Arbaugh je postao prvi pacijent koji je primio implantat

Ranije ove godine, Elon Musk je rekao da je prvi ljudski pacijent primio Neuralink-ov implant u mozak kao deo prvog kliničkog ispitivanja kompanije. Sada je kompanija podelila prvu kratku javnu demonstraciju interfejsa mozak-računar. 

Kompanija je kratko prikazala na X platformi 29-godišnjeg čoveka pod menom Nolan Arbaugh. On je rekao da je paralizovan od vrata nadole nakon nesreće pri ronjenju pre osam godina. U videu, Arbaugh objašnjava da je nakon primanja implantata rekao kako je operacija bila “veoma jednostavna”. On je rekao da je morao da nauči kako da razlikuje “zamišljeno kretanje od pokušaja kretanja” kako bi naučio da kontroliše kursor na ekranu. 

“Puno toga što smo započeli bilo je pokušavanje kretanja”, rekao je Arbaugh. “Pokušavao sam da pomerim, recimo, desnu ruku levo, desno napred, nazad. Zatim, mislim da je postalo intuitivno za mene da počnem da zamišljam kretanje kursora.” 

Pročitajte i:  Investitori razmatraju ulaganje od 3 milijarde dolara u xAI

“Ima još posla, ovo nije kraj puta”

U snimku, u kojem se takođe nalazi Neuralink-ovo inženjer, Arbaugh demonstrira BCI tako što pomeranja kursor po ekranu laptopa i pauzira muzički plejer na ekranu. On je rekao da mu je implant omogućio da igra šah i Civilization VI. Napomenuo je da je ranije koristio druge pomoćne uređaje poput štapova za usta, ali da mu je Neuralink implant omogućio duže sesije igranja, kao i online igre. Rekao je da može da koristi implant oko osam sati pre nego što mu treba ponovno punjenje. Još uvek nije poznato kako punjenje funkcioniše. 

Arbaugh je postao prvi ljudski pacijent koji je primio implantat u januaru. Neuralink je počeo sa regrutacijom pacijenata prošle godine. Kompanija je ranije testirala BCI na životinjama. Neuralink je koristio šimpanze a neka od njegovih praksi testiranja na životinjama bile su predmet federalnih istraga

U videu, Arbaugh je naznačio da je njegovo iskustvo sa implantatom u mozak do sada bilo pozitivno, uprkos nekim početnim problemima. “Nije savršeno, rekao bih da smo naišli na neke probleme”. “Ne želim da ljudi pomisle da je ovo kraj puta. Ima još mnogo posla, ali mi je već promenilo život.” 

Pročitajte i:  Musk izgubio parnicu protiv izraelske kompanije za prikupljanje podataka

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *