Neuralna mreža kao šahovski majstor budućnosti

Profesionalni šahisti, ali i oni koji šah igraju iz zabave, uskoro bi mogli da dobiju novog rivala, budući da novu AI platformu AlphaZero opisuju kao šahovskog majstora budućnosti.

PCPress.rs Image

AlphaZero je proizvod kompanije DeepMind Technologies, a pored šaha igra i shogi i Go – još dve igre koje u podjednako teške, ako ne i teže od šaha. Platforma je došla nakon nekoliko godina istraživanja, kao naslednik AlphaGo Zero iz 2017. godine. Od svog prethodnika se razlikuje po tome što joj nije bila potrebna ljudska pomoć u učenju igre, te je proces od temelja savladala potpuno samostalno.

PCPress.rs Image

Naime, neuralna AI mreža je proučavala igru, a preko procesa koji su slični onome kako funkcioniše ljudski mozak, budući da neuralne mreže prilično podsećaju na neurone. Tako je AlphaZero šah trenirala devet sati, shogi 12 sati, i Go 13 dana, i iznova ponavljala iste poteze, što je na kraju dovelo do toga da savlada sve tri igre. Procesi su bili osnaženi i jakim hardverom, kojeg stručnjaci opisuju kao „Mac Pro na steroidima“, a koji ima pet hiljada TPU-a koji služe samo za treniranje.

Pročitajte i:  UN glasa za prvu rezoluciju AI

Ovaj primer odlično ilustruje to koliko kompjuteri postaju napredni, te pojedini eksperti tvrde da samostalno donošenje odluka nije tako daleko. Tako su nove platforme dostojni naslednici svojih prethodnika, poput IBM-ovog Deep Blue kompjutera koji je pre 21 godinu uspeo da u šahu pobedi svetskog šampiona Garija Kasparova.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,