BIZIT plus

Neuspeh letelice koja je htela da osvoji Mesec

Još se 2019. godine pisalo o letelici kompanije Astrobotic, te o roverima koji će s njom stići na Mesec. U pitanju je Peregrine koja je trebalo da postane prva privatna letelica na površini Zemljinog satelita. To se ipak neće dogoditi.

PCPress.rs Image

Još se pre četiri godine pisalo da će kosmičku misiju činiti i mali roveri koji neće biti veći od tostera. Jedan od njih je i robot skromnih dimenzija koji je nastao u laboratorijama Carnegie Mellon univerziteta, a koji će poslužiti kao test za to koliko dugo mašine malih dimenzija mogu da opstanu na Mesecu. Peregrine će zajedno s teretom najverovatnije sagoreti u Zemljinoj atmosferi.

Astrobotic je od NASA-e 2019. godine dobio 79,5 miliona dolara kako bi svoju Peregrine letelicu mogao da napravi tako da ova bude u stanju da sa sobom na Mesec ponese nekoliko rovera.  Bilo je planirano da letelica ponese 14 NASA-inih i 14 rovera drugih kompanija, istraživačkih centara i svemirskih agencija, što je ukupno 28 mašina, a to je prilično za letelicu koja je visoka oko 1,8 metara i široka tek 2,4 metra.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Konačno konačište letelice koja je htela da osvoji Mesec će najverovatnije biti planeta s koje je i krenula. Peregrine se s problemima suočila kratko nakon lansiranja 8. januara. Da je sve prošlo po planu na Mesec bi se spustila posle 15 dana, ali se to nikada neće dogoditi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,