BIZIT plus

Ni Galaxy S10 serija telefona nije pomogla Samsung-u da podigne profit u prvom kvartalu

Samsung je objavio procenu da je prvi kvartal godine završen sa prometom od 45.8 milijardi dolara, što je 14 procenata niže od prošlogodišnjeg prometa u istom periodu (53.3 milijarde dolara). Istovremeno profit kompanije bi trebao da bude 5.5 milijardi dolara, što je 60 odsto manje od prošlogodišnjeg Q1 profita (13.7 milijardi USD). Kao i obično, Samsung nije komentarisao ove cifre, s obzirom da se radi o preliminarnim procenama. Više detalja će biti objavljeno kada bude predstavljen finalni izveštaj, kasnije tokom ovog meseca.

PCPress.rs Image

Ono što možemo da zaključimo je da je kompanija očekivala ovakav razvoj događaja. Prilikom predstavljanja 2018 Q4 finansijskog izveštaja, jasno je stavljeno do znanja da je primetan trend usporavanja tržišta mobilnih telefona. To se prenelo i na povezana tržišta (proizvodnju čipova, displeja…) koji su osetili efekte jače konkurencije i smanjenja potražnje.

Razlog za to je što se današnji telefoni različitih proizvođača međusobno više ne razlikuju mnogo. Pri tome, proizvođači zbog konkurencije mnogo češće izbacuju nove modele nego što korisnici imaju potrebu da menjaju telefone. Pored toga, prvi kvartal je tradicionalno mnogo slabiji po pitanju prodaje od Q4, kada korisnici troše mnogo više novca zbog sezone praznika.

Pročitajte i:  6.4 milijardi dolara za Samsung i fabriku čipova u Teksasu

Samsung je stoga, uprkos novim modelima premium klase (Galaxy S10 serija), predvideo pad prometa i profita u prvom kvartalu ove godine, što se pokazalo kao ispravno očekivanje.

Izvor: Cnet

Facebook komentari: