Niste sigurni da li je link legitiman? Koristite ove alate da biste bili sigurniji na internetu

Prijatelj vam šalje email sa čudno izgledajućim linkom. Mama vam šalje poruku sa nepoznatom web stranicom. 

PCPress.rs Image

Nikada nije loše imati potvrdu da ste na pravom putu

Na društvenim medijima se promoviše nova stranica. U situacijama poput ovih, možda se pitate koliko je sigurno kliknuti… i onda ne znate gde da potražite drugo mišljenje. Ranije biste morali da pitate pouzdanog prijatelja – ali sada su počele da se pojavljuju besplatne online usluge koje mogu pomoći.

Evo kako funkcionišu: Unesete web adresu, sumnjivu poruku ili email, ili čak snimak ekrana QR koda, i alat proverava da li postoje pokušaji phishinga ili zlonamerni softver na drugoj strani. Danas je važno biti oprezan sa sajtovima koji hostuju zlonamerne softvere, jer samo poseta sajtu može pokrenuti “drive-by download” napad – tj. zlonamerni kod može automatski biti preuzet i/ili izvršen na vašem računaru. Ne morate ručno pokrenuti preuzimanje da bi se to desilo.

Link Checker kompanije NordVPN je jedna od najnovijih usluga koja je najavljena. Jednostavan, bez suvišnih opcija, lansiran je u januaru za javnost. Korisnici unose web adresu u formu, a zatim čekaju rezultate. Nord kaže da se oslanja na kombinaciju baza podataka i mašinskog učenja za svoje analize.

Pročitajte i:  Kad se malver maskira u antivirus aplikaciju

U međuvremenu, AI-pokretani chat bot Bitdefendera, Scamio, nudi više fleksibilnosti. Objavljen prošlog decembra, ne samo da možete dobiti njegovo mišljenje o linkovima, već možete tražiti mišljenje o porukama i emailovima da biste videli da li su potencijalne prevare, kao i snimke ekrana linkova (tako da nema potrebe za rizikovanjem slučajnog klika na link dok ga kopirate) i QR kodova. Bitdefender zahteva kreiranje naloga za korišćenje Scamio, ali registracija je besplatna.

Ove usluge nisu nove, naravno – Google Safe Browsing Site Status provera postoji već neko vreme. Ali imati više ovakvih alata, umesto manje, može biti korisno, posebno ako je interfejs user friendly, kao što je slučaj sa Bitdefenderovim Scamio.

Ni Link Checker ni Scamio ne zahtevaju pretplate na Nord ili Bitdefenderove planove, mada možete izvršiti ručne provere kroz ove alate. Za besplatno automatsko skeniranje, moraćete instalirati ekstenziju za browser, poput onih od Nortona, Avasta, AVG-a, Bitdefendera, McAfee-a i drugih velikih kompanija za antivirus softver. Takođe možete nadograditi na plaćene planove poput NordVPN-a (koji procenjuje linkove kada surfujete na internetu dok koristite VPN) ili plaćeni antivirus paket (koji često može automatski proveriti linkove poslate putem četa ili SMS poruka na vašem telefonu) za širu zaštitu.

Pročitajte i:  Kad se malver maskira u antivirus aplikaciju

Ali čak i sa manjim ograničenjima ovih besplatnih alata (uključujući sporost AI chat botova i njihov kontinuirani proces učenja), nisu loš način da dobijete povratnu informaciju. Posebno jer većina nas verovatno već sumnja da ne treba kliknuti te linkove i treba samo kontaktirati pošiljaoca za više detalja. Nikada nije loše imati potvrdu da ste na pravom putu.

Izvor: Pcworld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *