Računari i Galaksija

Nova pravila za deepfake u Kini od sledeće godine

Kina će primeniti nova pravila za kompanije koje se oslanjaju na deepfake kao uslugu. Takođe, kompanije će proći strogu proveru.

PCPress.rs Image

Kina teži ka tome da strože ispita tehnologiju

Nova pravila stupiće na snagu od 10. januara, saopštio je regulator za sajber prostor. Iako je deepfake tehnologija neverovatna na svoj način, još uvek uznemiruje mnoge, s obzirom na potencijal koji poseduje pri oponašanju lica stvarne osobe.

Propisi Kineske administracije za sajber prostor (CAC) nalažu da ljudi budu zaštićeni od lažnog predstavljanja bez njihovog pristanka pomoću deepfake-a. Deepfake koristi dva modela mašinskog učenja. Prvi model skenira snimke i slike a onda iz njih stvara novi sadržaj. Drugi model pokušava da otkrije koliko je video verodostojan. Takođe, deepfake može biti toliko realan da se praktično ne razlikuje od originala. Zatim, tada se lako može koristi za manipulaciju ili dezinformacije.

CAC navodi da ovaj potez ima za cilj suzbijanje rizika koji bi mogli nastati iz aktivnosti koje pružaju platforme koje koriste deepfake. Postoje platfome koje koriste prošireno mašinsko učenje i virtuelnu stvarnost da bi promenile bilo koji online sadržaj.

Pročitajte i:  Tesla povlači 1,62 miliona vozila u Kini zbog kontrole sigurnosti autopilota

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,