ePlaneta

Novi električni automobili u Evropi emitovaće veštačke zvuke tokom vožnje

Počev od danas (1. jula), nova električna vozila u Evropskoj uniji moraće da emituju zvuk prilikom spore vožnje (na brzinama ispod 19 km/h). Sistem koji će biti ugrađivan u vozila naziva se AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) i aktiviraće se automatski kada brzina padne ispod navedene. Na taj način će se pešaci i biciklisti obaveštavati da im se približava električno vozilo.

PCPress.rs Image

Razlog za ovakvu odluku je što su električna vozila, naročito pri malim brzinama, gotovo nečujna. Veštački generisani zvuci neće biti zvuci motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali će biti dovoljno glasni i jasni da upozore druge učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na njih.

Sva nova električna vozila imaće AVAS sistem implementiran do 2021. godine. Vozila koja se već nalaze u upotrebi moraće u tom periodu da ugrade ovaj sistem.

https://twitter.com/bbc5live/status/1145214093495820294

Pojedina udruženja nisu zadovoljna ovom odlukom. Oni se zalažu da električna vozila emituju zvuk na svim brzinama kretanja, jer smatraju da veća opasnost dolazi od vozila koja se kreću većim brzinama. Iako bi ovo označilo kraj sna o smanjenju buke na ulicama, definitivno bi povećalo sigurnost učesnika u saobraćaju.

Pročitajte i:  Xiaomi EV osnovao preduzeće sa CATL-om 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,