Novi nacrt pravila EU o sajber bezbednosti

Pametni uređaji povezani na internet, poput frižidera i televizora, moraće da budu u skladu sa strogim pravilima o sajber bezbednosti EU. U suprotnom će rizikovati da budu kažnjeni ili zabranjeni na tržištu, navodi Evropska komisija.

PCPress.rs Image

Proizvodi u skladu sa pravilima EU

Zabrinutost zbog sajber napada porasla je poslednjih godina nakon incidenata visokog profila. Hakeri su oštetili mnoga preduzeća i zahtevali ogromne cifre za otkup i vraćanje dokumenata.

Izvršna vlast EU će svoj predlog poznat kao Zakon o sajber otpornosti objaviti 13. septembra. Zakon će verovatno biti usvojen nakon mišljenja zemalja EU.

Pravila bi mogla da smanje troškove sajber incidenata kompanijama za čak 290 milijardi eura godišnje u odnosu na troškove usklađenosti od oko 29 milijardi evra.

Proizvođači će morati da procene rizike sajber bezbednosti svojih proizvoda. Zatim će morati da preduzmu odgovarajuće procedure za rešavanje problema, navodi se u dokumentu.

Kompanije će morati da obaveste agenciju EU za sajber bezbednost ENISA o incidentima u roku od 24 sata nakon što postanu svesni problema. Potom će morati da preduzmu mere za rešavanje problema.

Uvoznici i distributeri će morati da provere da li su proizvodi u skladu sa pravilima EU.

Ako kompanije ne postupe u skladu sa tim, nacionalni nadzorni organi mogu „zabraniti ili ograničiti određeni proizvod i njegovo dostupnost samo na nacionalnom tržištu. Zatim mogli bi da ga povuku sa svih tržišta“, navodi se u izveštaju.

Kompanije koje prekrše pravila mogu biti kažnjene sa oko 15 miliona evra ili do 2,5 odsto njihovog ukupnog globalnog prometa. Kazne će zavisiti od toga koja cifra je veća. Niže kazne su moguće za manje prekršaje.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,