BIZIT plus

Novi Nikon objektivi

Nikon Europe je 29. januara najavio svoje nove objektive – širokougaoni (18–35mm f/3.5–4.5G ED) i novi supertelefoto objektiv jedne žižne daljine sa namenskim telekonverterom (800mm f/5.6E FL ED VR)

AF‑S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED

Nikon 18-35 EDAF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED je svestrani, lagani objektiv koji osavremenjuje NIKKOR paletu širokougaonih zum objektiva, pa time pojačava Nikonovu ponudu FX-formata. Ovaj AF-S objektiv poseduje poboljšanu optičku konstrukciju i Silent Wave motor za tih, brz, precizan autofokus kada se pričvrsti na bilo koje telo Nikon D-SLR fotoaparata.

Sa vrhunskim kvalitetom slike i sa vidnim uglom do 100º, AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED pruža naprednim i fotografima amaterima pristupačan način za eksperimentisanje sa jedinstvenim perspektivama koje mogu da ostvare širokougaoni zum objektivi. Na 18 mm, on pruža ogroman, super široki vidni ugao, savršen za snimanje upadljivih fotografija gradskih pejzaža ili zatvorenih prostora. Na 35 mm, objektiv kreira klasične širokougaone fotografije bez izobličenja, što je idealno za opšte fotografisanje i snimanje kratkotrajnih događaja na ulici u užurbanom gradu.

„Širokougaona fotografija pruža pravo bogatstvo kreativnih mogućnosti, ali za postizanje optimalnih rezultata veliki tehnički zahtevi se postavljaju objektivima“ kaže Zurab Kiknadze, Menadžer proizvoda za objektive, pribor i softver, Nikon Europe. „Primenili smo naše ogromno znanje i iskustvo u optici da bismo kreirali pristupačni objektiv bezkompromisnog kvaliteta koji ispunjava potrebe nove generacije D-SLR fotoaparata visoke rezolucije.”

Fleksibilan i pristupačan

Optimizovan da se koristi sa SLR fotoaparatima pune slike sa visokom rezolucijom, AF‑S NIKKOR 18‑35mm f/3.5–4.5G ED pruža odlične slike- bez dodatnih troškova. On je idealan za napredne fotografe amatere ili D-SLR entuzijaste koji žele da istraže fleksibilnost fotografisanja sa različitim objektivima. Ovaj višeaspektni objektiv može da pruži odlične rezultate u širokom opsegu situacija za fotografisanje i sigurno će se naći u mnogim torbicama sa kompletima pribora zahvaljujući svom praktičnom, prenosnom dizajnu.

Vrhunski superioran

Novodizajnirana formula optike za AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED poseduje 12 elemenata u osam grupa. Tri asferična sočiva i dva elementa od ED (ekstra niska disperzija) stakla kreiraju vrhunsku rezoluciju i ispravljaju neželjene aberacije i distorzije, dok Nikon super integrisani sloj smanjuje duh efekat i odblesak, čak i u situacijama pozadinskog osvetljenja.

Kompaktan i lagan

Težak samo 385 g ovo je pravi objektiv za „poneti svugde“ koji je kompatibilan sa svim Nikon D-SLR fotoaparatima uključujući D-SLR fotoaparate iz „entry-level“ kategorije bez ugrađenog motora autofokusa. Njegova visoko kvalitetna, ergonomska kontstrukcija, metalni bajonet i gumena zaptivka otporna na vremenske uslove pruža dodatnu izdržljivost tokom putovanja.

AF-S NIKKOR 18–35mm f/3.5–4.5G ED se isporučuje sa senilom objektiva i mekom, zaštitnom torbicom.

Specifikacije

 

 • Žižna daljina: 18–35 mm
 • Maks. otvor blende: f/3,5–4,5
 • Min. otvor blende: f/22–29
 • Konstrukcija objektiva: 12 elemenata u osam grupa (sa dva elementa od ED stakla i tri elementa sa asferičnim sočivom i Nikon super integrisani sloj)
 • Ugao slike: 100°–63° (76°–44° za Nikon DX formata)
 • Br. lopatica blende: 7 kom. (zaobljeno)
 • Najbliža žižna daljina: 0,28 m od žižne ravni
 • Veličina filtera/priloga: 77 mm
 • Prečnik x dužina: Približno 83 x 95 mm

Težina: Približno 385 g

AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR sa AF-S TELEKONVERTEROM TC800-1.25E ED

Nikon AFS800mmObjektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR sa AF-S TELEKONVERTEROM TC800-1.25E ED koristi vrhunske komponente i napredne tehnologije kako bi se smanjila težina, poboljšalo rukovanje i unapredio kvalitet slike. To je prvi NIKKOR objektiv koji koristi sofisticirane tehnologije i materijale, kao što su elektromagnetna kontrola blende i elementi od fluorita, pored već isprobanih i testiranih funkcija kao što su smanjenje vibracije i sloj nano kristala.

Sa najvećom žižnom daljinom u porodici NIKKOR objektiva, ovaj vrhunski objektiv je idealan izbor za profesionalne sportske i novinske fotografe. Kada približavanje subjektu nije moguće, AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR obezbeđuje dodatni doseg koji približava subjekat fotoaparatu.

„Razvili smo ovaj objektiv imajući na umu zahteve najprobirljivijih profesionalnih fotografa“, kaže Zurab Kiknadze, menadžer proizvoda za objektive, pribor i softver u Nikon Europe. „Ne samo da smo smanjili težinu uobičajeno teških supertelefoto objektiva i uvrstili obilje novih NIKKOR tehnologija, već smo otišli dalje – projektovali smo prilagođeni telekonverter kako bismo povećali žižnu daljinu objektiva i obezbedili da sa pravom zauzme ulogu perjanice u našem asortimanu supertelefoto objektiva.“

Nikon je najavio razvoj objektiva AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR u leto 2012. godine. Prototipovi objektiva su bili izloženi na sajmu Photokina u Kelnu i testirani na vodećim sportskim događajima, na kojima su dobili izuzetno pozitivne reakcije.

Lagano telo sa elementima od fluorita                                                                           

Za objektiv koji pruža tako esktreman doseg, AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR je iznenađujuće lak i dobro uravnotežen. To je postignuto proizvodnjom tela od lagane, izdržljive legure magnezijuma i kreiranjem poboljšane optičke konstrukcije koja sadrži dva elementa od fluorita.

Optički sistem sadrži ukupno 20 elemenata u 13 grupa, uključujući dva elementa od fluorita i dva ED elementa. Korišćenje fluorita za dva prednja elementa čini prednji deo objektiva lakšim i pomera njegovo težište pozadi, što obezbeđuje ugodno rukovanje i stabilan rad. Elementi od fluorita takođe pružaju superiorne optičke performanse, postižući velike brzine prenosa sa minimalnom hromatskom aberacijom i mnogo manjom disperzijom čak i od super ED stakla. Antirefleksni sloj nano kristala kompanije Nikon je primenjen da bi se obezbedilo dobijanje jasnih slika sa minimalnim odbleskom i duh efektom.

Objektiv takođe sadrži zakrivljeno meniskus zaštitno staklo i isporučuje se sa NC filterom od 52 mm. Na zadnjoj strani objektiva se nalazi i prikladan držač za uglavni filter od 52 mm.

Izuzetna precizna elektromagnetna kontrola blende

Elektromagnetna blenda pouzdano postiže izuzetno preciznu kontrolu otvora blende sa ekstremno malim brojem pojave grešaka. Ovaj precizan mehanizam takođe obezbeđuje poboljšanu stabilnost automatske kontrole ekspozicije tokom kontinualnog fotografisanja i povećanu preciznost – posebno kada se objektiv koristi sa svojim telekonverterom, što zahteva dvostruko povezivanje blende.

Da bi se poboljšala stabilnost, VR (smanjenje vibracije) mehanizam obezbeđuje korekciju ekvivalentnu brzini zatvarača približno četiri puta većoj. Režimi normalnog i aktivnog VR obezbeđuju stabilno fotografisanje za različite vrednosti i brzine pomeranja fotoaparata, dok automatska detekcija stativa smanjuje vibracije nastale kao posledica okidanja kada je fotoaparat montiran na stativ. Objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR takođe ima integrisanu stopicu za stativ radi poboljšane ravnoteže kada je montiran na stativ.

Objektiv sadrži kompaktan SWM (Silent Wave motor) za brzo i precizno ostvarivanje fokusa. Koriste se tri režima fokusa: A/M (autofokus sa manuelnom korekcijom, režim AF prioriteta), M/A (trenutni prelazak sa autofokusa na manuelni rad u bilo kom AF režimu) i M (manuelni).

Namenski telekonverter

Svaki objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR je opremljen AF-S TELEKONVERTEROM TC800-1.25E ED – prvim telekonverterom koji koristi element od ED stakla za korekciju hromatske aberacije, što je problem kojem su posebno skloni objektivi sa velikom žižnom daljinom.

Razvijen ekskluzivno za korišćenje sa objektivom AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR (ne prodaje se zasebno), svaki telekonverter je prilagođen pojedinačnom objektivu kako bi se održale njegove superiorne optičke performanse, uz produžavanje žižne daljine objektiva na 1000 mm.

Objektiv i njegov namenski telekonverter se isporučuju u tvrdoj torbici za nošenje (CT-801) radi prikladnog, bezbednog transporta.

Specifikacije

 • Žižna daljina: 800 mm
 • Maksimalni otvor blende: f/5,6
 • Minimalni otvor blende: f/32
 • Konstrukcija objektiva: 20 elemenata u 13 grupa (plus jedno zaštitno staklo)
 • Broj lamelica blende: 9 (zaobljene)
 • Najmanja daljina fokusiranja: 5,9 m (19,4 ft) u AF režimu; 5,8 m (19,0 ft) u MF režimu
 • Dimenzija filtera: 52 mm
 • Prečnik x dužina: približno 160 x 461 mm (6,3 x 18,1 in.)
 • Težina: približno 4590 g (161,9 oz) ili 4725 g (166,7 oz) sa montiranim telekonverterom

 

Facebook komentari: