BIZIT plus

Novi Wi‑Fi standardi bežične komunikacije

Nova rešenja u bežičnoj Wi‑Fi komunikaciji povećavaju brzinu i efikasnost ovog dve decenije starog interfejsa. Problemi preopterećenja frekvencija rešavaju se uvođenjem dodatnih, a efikasnost protoka uz pomoć MU‑MIMO i OFDMA tehnologija. Kako sve to funkcioniše u praksi?

PCPress.rs Image

O tehnologijama koje su poboljšale Wi‑Fi pisali smo nekoliko puta na ovim stranicama, a uspeh novih verzija interfejsa zavisi pre svega od prihvatanja na širokom tržištu. Mada se Wi‑Fi 5 (a u zadnje vreme i Wi‑Fi 6) čipovi ugrađuju u najnovije modele mobilnih telefona i laptop računara, broj pristupnih tački s podrškom za te verzije je, barem u našem okruženju, vrlo mali.

Koliko gigaherca

Skeniranje etra u delimično urbanoj sredini pokazuje znatno češću upotrebu Wi‑Fi 4 (802.11n) rutera i frekvencija u opsegu na 2,4 GHz. Za razliku od računara ili mobilnih telefona koji s novim nadogradnjama softvera postaju spori pa je zamena novim uređajima s vremenom neizbežna, Wi‑Fi komunikacija nije bezuslovno zahtevna. Korisnici prihvate da je bežična komunikacija sporija od žičane, pri čemu je cena i dalje najveći adut zastarelih bežičnih rutera koji se još uvek proizvode i prodaju.

PCPress.rs Image

Nabavka Wi‑Fi opreme koja podržava noviji standard obezbeđuje brže konekcije koja će prenositi video ili veću količinu fajlova. Pametni televizor, set‑top boks, IP kamera, laptop ili desktop računar koji se nalaze ne većoj udaljenosti od kućnog bežičnog rutera mogu inicirati potragu za bržom Wi‑Fi opremom. Iskustvo korisnika koji su isprobali komunikaciju na frekvencijama u opsegu na 5 GHz je najbolja preporuka za nabavku nove opreme.

S druge strane, vlasnici i menadžeri većih objekata, koji imaju korist od Wi‑Fi mreže, pozitivno gledaju na rešenja koja unapređuju tu komunikaciju. Brojni su primeri kada vlasnici smeštajnih objekata reaguju na zamerke gostiju koji na društvenim mrežama i turističkim blogovima uz postavljanje ocene komentarišu „nema Interneta“ ili „Wi‑Fi konekcija radi samo kod recepcije“.

PCPress.rs Image

U smeštajnim objektima je bežični Internet postao obavezna stavka, dok ga mnogi objekti uvode kao sredstvo promovisanja usluga. Kafeterija koja u svojoj ponudi ima desetak različitih vrsta kafa ponudiće svojim gostima besplatni Internet ukoliko prilikom prijave zaprate stranicu na poznatoj društvenoj mreži. To se isto može desiti i u restoranu, dok će Wi‑Fi sistem u nekim trgovinskim centrima zatražiti e‑mail adresu na koju će kasnije slati promocije.

Što više klijenata

U takvim slučajevima koristi se jedna ili više pristupnih tački koje se mogu preopteretiti većim brojem konektovanih klijenata, što za posledicu ima zagušenje protoka. Zastareli Wi‑Fi 4 standard zaostaje pred takvim zadacima dok će Wi‑Fi 5, a naročito Wi‑Fi 6, opslužiti veći broj klijenata. Pored hotela i kafića, u nabrajanju velikih objekata u kojima se koristi Wi‑Fi najčešće se spominju hale, aerodromi, kampovi i stadioni.

WPA3 zaštita je, nekoliko godina nakon predstavljanja, sve prisutnija u novim uređajima pa i u Wi‑Fi SOHO ruterima

Značaj bežične komunikacije i doprinos u zaradi tokom velikih sportskih događaja ilustruju primeri stadiona u Kolambusu (Ohajo), Normanu (Oklahoma), Indijanapolisu (Indijana), Hjustonu i Kanjonu (Teksas). Ti stadioni su tokom prošle godine primenili nova Wi‑Fi 6 rešenja koja su u praksi pokazala efikasnost. Memorijalni stadion porodice Gailord u Normanu, koji ima kapacitet 80.126 mesta, proširio je 2019. Wi‑Fi mrežu koju je činilo „samo“ 245 pristupnih tačaka.

PCPress.rs Image

Nakon renoviranja mreže u kome su učestvovale kompanije AT&T, Aruba, Hewlett Packard i AmpThink dodato je 1.362 pristupne tačke (AP‑a) na kojima je povezano 3.702 antene. Deo tih tačaka i antena instaliran je na metalnim rukohvatima duž stepenica koje razdvajaju sektore na tribinama. Signalom su pokriveni i holovi i glavne stepenice na unutrašnjoj strani tribina.

Ceo sistem je 9. novembra 2019. na ragbi utakmici timova Oklahome i Ajove opslužio 32.673 konektovanih posetilaca kojima je preneo 4,2 terabajta podataka. Posetioci stadiona su, osim pristupa statistici u realnom vremenu, bržem pristupu društvenim mrežama i mogućnosti striminga videa u 4K rezoluciji, imali i pojednostavljeno iskustvo kupovine karata i efikasnije naručivanje hrane. Vlasnici stadiona su, osim porasta prodaje karata, hrane, pića i rekvizita, dobili i poboljšanu analitiku gostiju. Uprave dva velika stadiona – u Inglvudu (Kalifornija) i Nešvilu (Tenesi) – najavile su renoviranje Wi‑Fi sistema tokom 2020. godine.

Broadcom kaže da će korišćenje 6 GHz opsega biti najveća dobit za Wi‑Fi korisnike u poslednjih 20 godina, uz procenu da će u naredne tri godine Wi‑Fi 6E biti prisutan u 500 miliona laptopa i mobilnih uređaja

Razloge za uspešnu primenu Wi‑Fi 6 standarda ne treba tražiti samo u novčanoj dobiti koju može doneti. Univerzitetski kampovi nadograđuju postojeću Wi‑Fi infrastrukturu kako bi studentima koji u učenju koriste sve više različitih uređaja (telefon, laptop, tablet, e‑čitač…) omogućili efikasniju komunikaciju. U takvim kampovima Wi‑Fi je značajan i za umrežavanje IoT (Internet of Things) uređaja, kao i za poboljšanje bezbednosti kroz efikasniji video‑nadzor i sigurnosne senzore.

Šesta generacija

Osim nekoliko američkih studentskih kampova, na uvođenju Wi‑Fi 6 opreme rade (ili u kojima već delimično funkcioniše) Univerzitet u Njukaslu (Australija), Univerzitet Beket u Lidsu (Engleska) i Seneka koledž u Ontariju (Kanada). Passpoint specifikacija i ubrzana autentifikacija pokazale su se idealnima u rešavanju povećane potrebe za romingom između mreža mobilne telefonije i Wi‑Fi pristupnih tački. Ove dve mreže mogu da dopunjuju jedna drugu, što s pojavom pete generacije mobilne telefonije i šeste generacije Wi‑Fi interfejsa postaje još efikasnije.

PCPress.rs Image

Prelazak s mreže mobilne telefonije na Wi‑Fi pristupne tačke ubrzan je identifikacijom u kojoj se ne pojavljuju stranice (captive portal) koje traže korisničko ime i šifru. Brzo prijavljivanje na Wi‑Fi mrežu na osnovu podatka iz SIM kartice, uz kasnije slanje SMS poruka i obavljanja poziva preko Wi‑Fi‑ja deo su Aruba Air Pass sistema namenjenog većim objektima.

Na značaj brzog rominga ukazuje i odluka Alijanse koja promoviše bežične širokopojasne komunikacije (Wireless Broadband Alliance – WBA) da preuzme upravljanje nad OpenRoaming standardom. WBA okuplja brojne kompanije i operatore, a OpenRoaming standard, koji je pokrenuo Cisco, takođe ima za cilj neprimetan i siguran roming između Wi‑Fi i mreža mobilnih operatora korišćenjem Passpoint specifikacije.

Nabavka Wi‑Fi opreme koja podržava noviji standard obezbeđuje brže konekcije koja će prenositi video ili veću količinu fajlova. Iskustvo korisnika koji su isprobali komunikaciju na frekvencijama u opsegu na 5 GHz je najbolja preporuka za nabavku nove opreme

Kako biti bezbedan

WPA3 zaštita je, nekoliko godina nakon predstavljanja, sve prisutnija u novim uređajima pa i u Wi‑Fi SOHO ruterima. WPA3 je dostupan u nekim aktuelnim modelima poput Netgear Nighthawk modela RAX120 i RAX200, D‑Link DIR‑1750 i DIR 1900, TP‑Link Archer A6 i Asus AX serije rutera. Neki od tih modela dostupni su i na našem tržištu. Dosadašnja upotreba nove zaštite ukazala je i na neke slabosti, pa je iz Wi‑Fi alijanse, organizacije koja sertifikuje i promoviše ovaj bežični standard, saopšteno da se zaštićeni okviri upravljanja (Protected Management Frames – PMF) moraju implementirati u WPA3 standard. Od jula 2020. godine WPA3 će biti obavezan za sve uređaje koji imaju sertifikate Wi‑Fi 6, Wi‑Fi ac, Wi‑Fi Passpoint, Wi‑Fi Agile Multiband i Wi‑Fi Optimized Connectivity.

PCPress.rs Image

Važan sledeći korak je uvođenje frekvencija iz 6 GHz opsega. O tome smo pisali u PC#273, a u međuvremenu je ta verzija standarda nazvana Wi‑Fi 6E, predstavljeni su prvi čipovi i obavljena su prva praktična testiranja. Broadcom je predstavio čipove za pristupne tačke i jedan čip za klijent uređaje, Intel je pripremio demonstraciju, a WBA alijansa inicirala prvi praktični test u San Hozeu. Postignuta brzina na testu 2 Gb/s i niska latencija od dve milisekunde okarakterisana je kao uporediva s brzinom 5G mobilne mreže. Rezultati su podstakli zvaničnike Broadcom‑a da izjave da će opseg na 6 GHz možda biti najveća dobit za Wi‑Fi korisnike u poslednjih 20 godina, uz procenu da će u naredne tri godine Wi‑Fi 6E biti prisutan u 500 miliona laptopa i mobilnih uređaja.

Autor: Jovan Mirović

Facebook komentari: