Nvidia će teško preživeti bez pristupa x86 tehnologiji

PCPress.rs ImageBudući da je Intel već počeo sa proizvodnjom čipova na kojima se nalaze i centralni i grafički procesor, a i AMD će uskoro ponuditi slične čipove, Nvidia će morati da nađe načine za pristup x86 tehnologiji, ako misli da preživi na duži rok – tako bar smatraju analitičari.
Već sledeće godine, tržište će biti preplavljeno procesorima sa integrisanim grafičkim jezgrom koje je u potpunosti sposobno da odgovori na sve zahteve poslovnih i kućnih aplikacija, pa čak i jednostavnijih 3D igara. Potražnja za grafičkim karticama opada; do sada je Nvidia imala udela na tržištu grafičkih čipova koji se ugrađuju na matične ploče, ali će i ti čipovi biti potisnuti novim APU procesorima sa integrisanim grafičkim jezgrom – da bi opstala, Nvidia mora da ponudi x86 procesore, slične Intel-ovom Sandy-Bridge i AMD-ovom Fusion, ili makar da se udruži sa nekim proizvođačem procesora.
Analitičari iz kompanije ThinkEquity smatraju da je najverovatnija opcija da se Nvidia udruži sa kompanijom VIA, bilo otkupljivanjem ove komanije, ili stvaranjem nove koje će proizvoditi hibridne x86 procesore. Razlog više za ovakvu pretpostavku je to što 2013. godine ističe licenca koju VIA ima za x86 tehnologiju.
Moguće je i da se Nvidia udruži sa drugim kompanijama, kao što su Broadcom ili Qualcomm i da sa njima pravi nove komponente za uređaje tipa “sistem na čipu”. Ipak, ovo je manje verovatno, jer bi Nvidia na tom tržištu ostvarila manji profit. Postoji i treća, takođe ne mnogo verovatna opcija – udruživanje sa većim brojem proizvođača čipova, između ostalih i sa AMD-om, radi konkurisanja Intel-u.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Izvor: Xbit Labs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,